"Podrška ženama je naša obaveza"

Pod sloganom "Spremni za odgovorno upravljanje", u Skupštini Kosova otvorena je Nedelja žena.

Podeli ovaj članak sa:
 • Otvaranje Nedelje žena (Foto Kim)

U narednih pet dana u Prištini će biti održane debate, skupovi i okrugli stolovi na kojima će se govoriti o pravima žena i njihovoj ulozi u javnom i političkom životu na Kosovu.

Nedelju žena je u skupštinskoj sali, u čijim poslaničkim klupama su danas sedeli uglavnom predstavnici civilnog sektora, otvorio predsednik parlamenta Kadri Veselji.

On je ukazao da parlament na čijem je čelu usvaja veoma dobre zakone koji ispunjavaju sve demokratske standarde, ali da je njihova primena i dalje problem.

Veselji je podsetio da se danas žene nalaze na čelu mnogih važnih institucija Kosova, a pomenuo je Ustavni sud, CIK, mesta zamenika premijera, kao i ambasadora Kosova u drugim državama.

“Mogu reći da su one u većini slučajeva na ovim položajima bile uspešnije od muškaraca. Ovo svakako nije dovoljno, ali su pozitivna dešavanja sa kojima traba nastaviti. Zastupljenost žena u donošenju odluka se treba povećati u skladu sa zakonodavstvom koje smo doneli. Posvećeni smo demokratskom društvu i državi, stoga podrška ženama je naša zajednička obaveza i ne može se o tome pregovarati“, kazao je Veselji.

Zamenica američkog ambasadora na Kosovu Kolin Hajland podsetila je da od 21 ministarstva, koliko ih ima u Vladi Ramuša Haradinaja, samo dva pripadaju ženama, da su na čelu poslaničkih klubova uglavnom muškarci, kao i da od 38 opština, koliko ih ima na Kosovu, nijednom ne rukovodi žena.

"Ovo nije problem koji se javlja samo na Kosovu. To je problem i u Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama širom sveta. Ali dobra vest je da širom Kosova ima talentovanih i posvećenih žena koje su spremne da zauzmu svoje mesto u javnom životu. Morate otvoriti prostor za te nove glasove, dozvolite im da se čuju“.

Na otvaranju Nedelje žena govorila je i poslanica u Skupštini Kosova i predsedavajuća neformalne grupe poslanica kosovskog parlamenta Madžide Mjaku Topali.

“Nadam se da će diskusija tokom Nedelje žena 2018. poslužiti kao poziv svim relevantnim akterima da se angažuju kako bi Kosovo bilo zemlja u kojoj ljudi mogu dostojanstveno da žive“, rekla je poslanica Topali.

O položaju žena i njihovoj ulozi u javonom i političkom životu Kosova tokom Nedelje žena govoriće i poslanica Srpske liste Jasmina Živković koja je i članica Upravnog odbora parlamentarne grupe žena.

Nedelja žena održava se šestu godinu zaredom, a organizuju je USAID i Nacionalni demokratski institut Kosova.

Ostale vesti

 • Sport umesto nasilja

  Sport umesto nasilja

  Škola, pored porodice, ima glavno mesto u prevenciji društveno opasnog ponašanja, u situaciji kada nasilje uzima sve više maha. Da bi skrenuli pažnju na pojavu vršnjačkog nasilja i u Kosovskom Pomoravlju, zaposleni u Gimnaziji u Šilovu i ove godine su organizovali sportske susrete.

 • Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Predsednik Odbora kosovskog Regulatornog tela elektronskih komunikacija i pošte Krešnik Gaši, rekao je da u toj organizaciji nije prihvaćen zahtev za produženje roka za korišćenje drugih telefonskih kodova, već će da će od sledeće godine funkcionisati samo prefiks 383.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane