Vesti
Društvo

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.

Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović (Foto Kim)

Rašić je, kako navodi advokatica, maloletnom I.M. naneo povrede u predelu glave zbog kojih je nekoliko dana bio na bolničkom lečenju, iako je njen klijent, kaže ona, tada samo stajao sa rukama u džepovima.

"To se može potvrditi na osnovu snimaka koji su dostavljeni, kao i iz navoda Tužilaštva", ističe Filipovićeva.

Advokatica je na večerašnjem protestu ispred Policijske stanice rekla da njen klijent nije u postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Gračanici već u sudu u Prištini. "Njegov slučaj je izdvojen. Iako se tuča dogodila 22. februara, mi smo tek danas saznali da je Ilija ustvari osumnjičeno lice".

Filipovićeva kaže da njenom branjeniku poslednjih dana stižu preteće poruke putem Instagrama i da je o tome obavestila Policiju. Ona navodi da maloletni I.M. nema veliku odgovornost u ovom slučaju pošto, kako navodi, on nije naneo povrede Nikoli Rašiću.

"On nema nikakvu odgovornost, s obzirom da je Nikola Rašić prvi udario Iliju, da je Ilija sve vreme držao ruke u džepovima, da ga nije verbalno, ni na koji drugi način napadao", kaže advokatica.

Iako je ranije najavljeno da će Apelacioni sud odlučivati po rešenju o pritvoru koje je doneo Osnovni sud u Gračanici, Filipovićeva kaže da žalbe još uvek nisu dostavljene ovom pravosudnom organu.

Podsetimo, nakon tuče prošlog ponedeljka u Lapljem Selu privedeno je sedam mladića, od kojih su neki i srednjoškolci. Osnovni sud im je odredio pritvor od mesec dana. Roditelji uhapšenih i njihovi prijatelji već šest dana protestuju nezadovoljni ovom presudom.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021