Vesti
Društvo

“Podnesite žalbu kada se ne poštuje vaše pravo na jezik"

Dva najnovija izveštaja o jezičkim pravima koja su predstavljena u Prištini pokazuju da se po pitanju ugroženosti srpskog jezika na Kosovu ništa ne menja. Problema je najviše u institucijama, a rešenja se ne naziru.
“Podnesite žalbu kada se ne poštuje vaše pravo na jezik
Sa konferencije o jezičkim pravima (Foto Kim)

NVO Aktiv je juče predstavio “Godišnji izveštaj o stanju jezičkih prava na Kosovu” i studiju “Opšti pregled jezičkih prava na Kosovu” na kojoj su zajedno radili Darko Dimitrijević i Predrag Miljković. Oba izveštaja potvrđuju da se Ustav i Zakon o upotrebi jezika krše u gotovo svim institucijama na Kosovu, bilo centralnim ili lokalnim.

Navodi se i da Kancelarija poverenika za jezik, uprkos brojnim aktivnostima, ne može da reši sve probleme.

Građani, posebno oni iz srpske zajednice, nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, niti sa radom Kancelarije poverenika. To potverđuje i činjenica da je u prošloj godini bilo samo 23 žalbe na kršenje Zakona o upotrebi jezika.

Žalbe prima i institucija Omudspersona, ali ih dalje prosleđuje Kancelariji poverenika koji ima izvršnu funkciju i može da izrekne kaznu.

“Kada meni bilo ko od mojih prijatelja i poznanika pošalje poruku i kaže - “Nisu mi dali to na srpskom”, ja im kažem: “Da podneseš žalbu!” Znači to je ono što je bitno. Podnesite žalbu! Mi recimo, imamo 2000 žalbi godišnje. Postoji mogućnost da se to oduži ali pisani trag ostaje, odnosno žalba je nešto na šta institucije mogu da reaguju”, kaže zaminca ombudsmana Marija Radulovićeva.

“Jezik nije prioritet predstavnicima u institucijama”

Poverenik za jezike pri kabinetu premijera Kosova, Slaviša Mladenović, smatra da predstavnici institucija nisu svesni problema kršenja Ustava i Zakona o upotrebi jezika na Kosovu. Oni, kaže, Mladenović imaju druge prioritete.

“Jezici nisu među prvih pet prioriteta srspkih predstavnika a kamoli albanskih predstavnika. Nemojte da se lažemo. Možemo mi da se zavaravamo ali to je de-fakto situacija. Jezik može postati prioritet onog trenutka kada većina u tome vidi interes, kada većina vidi da garantovanjem jezičkih prava Srbima mogu da ostvare svoje interese i to je čak i ekonomska strategija. Nekoga ne možete silom da naterate nešto da sprovede ali ga možete navući da to sprovede”.
Mladenović ipak poručuje da nijednog trenutka civilni sektor i medijiji “ne smeju dići ruke od kampanje i podizanja svesti” o važnosti poštovanja jezičkih prava.

Predsedavajući Savetodavnim većem za zajednice Živojin Ćirković najveću odgovornost za nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika vidi u srpskim predstavnicima u institucijama.

“Ako neko iz srpske zajednice ne bude reagovao na to kao problem, mislim da će ovi drugi preći preko toga, iako razumeju o čemu se priča. Ako poslanici ne rade svoj posao, pa ko će da predstavlja ovaj narod? Civilni sektor je tu da ukaže ali nema mogućnosti da izvrši delo, Skupština je ta koja donosi odluke. Ako se tamo ne izbore za svoja prava, što su ulazili u Skupštinu?”, pita Ćirković.

Ako ne bude prevoda, biće protesta

Kao najveći oblik jezičke diskriminace u oba izveštaja pominje se prevod u institucijama. Zbog nedovoljnog broja prevodilaca, institucije često angažuju firme koje pružaju prevodilačke usluge, koje u većini slučajeva nemaju kvalitetne prevodioce.

“Da to je problem. To je istina, nema kvalitetnih prevodilaca. Tu je problem jer se tu nije rešavalo sistemski. Nije se proizvodio kadar koji će moći da dođe u instituciju Omgudsmana, Ministarstvo, Veće za zajendice i da to prevodi na kvalitetnom nivou. Ono o čemu smo mi izvestili je da državne institucije ne podstiču u dovoljnoj meri poštovanje sprovođenja prava na upotrebu jezika”, kaže Marija Radulović.

Novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podseća da u većini slučajeva na događajima koje organizuju različite institucije nema prevoda na srpski jezik. On je ponovo istakao problem uskraćivanja prevoda u Skupštini Kosova novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku. I on, kao i Ćirković, smatra da su srpski poslanici u tom smeru mogli da urade više.
“Ja mogu da iskoristim ovu priliku da im poručim, kao poslanicima u novom sazivu, da apsolutno ne ulaze u parlament nakon izbora kada budu izabrani ako se to pravilo ne promeni”.

U tom smislu je najavio da će, ukoliko ne bude promena nakon formiranja novog skupštinskog saziva, novinari organizovati protest.

“Ja garantujem, obećavam, poručujem da će nakon izbora ako se ovaj problem nastavi, da protestujemo ispred parlamenta, ispred Kancelarije EU koje takođe ne zanima ovaj problem. Nikad ga nisu pomenuli u godišnjem izveštaju o napretku Kosova, iako je to veliki problem. Dakle, protestujemo ispred Skupštine, EU i kancelarija srpskih stranaka koje dobiju podršku na ovim predstojećim izborima”, najavio je Ničić.

Poverenik za jezik Slaviša Mladenović je međutim, rekao da je Nacionalni demokratski institute (NDI) u parlamentu već pokreno proceduru za izmenu poslovnika o radu Skupštine kojim bi se predvidelo obavezno prevođenje tokom zasedanja, bez obzira da li su srpski poslanici u sali ili ne. Dokument je predala poslanica Duda Balje, ali je procedura trenutno u zastoju zbog raspuštanja skupštine.

 

 Ostale vesti

Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020