Vesti
Društvo

Podkast sa Danijelom Simonović: Stari kosovski recepti trgnuti od zaborava

"Prepeć i domaća strugana pogača na najbolji način prezentuju kuhinju centralnog Kosova", kazala je za podkast Kim radija predsednica neformalnog udruženja "Tradicija kroz vekove" Danijela Simonović iz Batusa kraj Kosova Polja.
Podkast sa Danijelom Simonović: Stari kosovski recepti trgnuti od zaborava
Danijela Simonović u studiju Kim radija (Foto Kim/Bojan Ćirković)

Danijela Simonović je odlučila da priprema jela po starim kosovskim receptima kako oni ne bi bili zaboravljeni.

"Odlučila sam da našu tradiciju prikažem na manifestacijama, sajmovima kako bi podstakla i mlade žene da krenu da pripremaju stare kosovske recepte. Oni su jako ukusni i lepo izgledaju, a pre svega su zdravi", rekla je ona.

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu na poziv udruzenja "Glas Metohije" predstavila je tradicionalnu kuhinju juga Srbije.

"Štand je bio vrlo zapažen, posetioci su bili zainteresovani za našu tradicionalnu kosovsku kuhinju. Izložila sam, pre svega, slavski kolač, struganu pogaču, domaće pite i kore koje se peku na plotni, kosovsku alvu kako bi je trgli iz zaborava", rekla je Simonovićeva.

 

 


Strugana kosovska pogača i slavski kolač su, prema njenim navodima, privukli najviše pažnje Beograđana.

"Kosovska pogača je na svakoj trpezi, za svako veselje ona ima svoje posebno mesto na stolu. Ona proprati svaki događaj - od rođenja deteta do ženidbe, pa i sahrane. Recept za nju nije komplikovan, ali je specifična po tome što je strugana. Slavski kolač pripremamo za naše ukućane i u slavu svecu koga proslavljamo. On se priprema u jednom komadu, barem ja tako spremam, a ukrašavam ga krstom, pticom da nam sve ide lako, cvećem kao simbolom ljubavi, knjigom da razum preovlada, listovi ruže da se deca rađaju, grozd i žito da bude rodna godina", kazala je ona.

Sukana pita se, prema kosovskoj tradiciji, uvek pripremala samo za posebne događaje.

"Kore od običnog testa koje se peku na plotni smederevca pripremaju se dan ranije. Može da bude posna ili mrsna, onako kako svaka domaćica priprema običnu gibanicu", podsetila je Simonovićeva.

Da li i koliko novi trendovi u kulinarstvu utiču da se stara kosovska jela zaborave, koliko je vremena potrebno za njihovu pripremu, šta je najbolje glavno jelo uz kosovsku pogaču i kako se priprema domaća alva pogledajte u videu.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023