Podgorica: Ljudska prava i mediji

Dvodnevna regionalna konferencija u Podgorici na kojoj učestvuju medijski radnici sa područja Zapadnog Balkana posvećena je zaštiti i poštovanju ljudskih prava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Regionalna konferencija u Podgorici (Foto Kim)

Na konferenciji koju organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori, na inicijativu lokalnog ombudsmana i uz podršku Agencije za elektronske medije Crne Gore, prvog dana se govori o zaštiti dece od štetnih medijskih sadržaja, njihovoj bezbednosti na internetu i društvenim mrežama, zaštiti privatnosti dece i njihovoj eksploataciji u političkom oglašavanju.

"Svi su dužni da rade na zaštiti dece, njihove fizičke i mentalne bezbednosti. Ovaj region deli mnoge, zajedničke izazove. Rekla bih da oni i nadilaze tu vrstu teritorijalne odrednice", navela je na otvaranju konferencije šefica misije OEBS u Crnoj Gori Mariza Davije. Gospođa Davije bila je od 2008. do 2011. godine ambasador Francuske u Tirani, a u periodu od 2012. do 2016. godine ambasador Francuske u Prištini.

"Ova konferencija je organizovana povodom Međunarodnog dana deteta koji se obeležava 20. novembra i Međunarodnog dana ljudskih prava koji je 10. decembra. Pozivam još jednom sve novinare da radeći, uvek imaju na umu interese i prava dece", rekao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori Šućko Baković.   

Drugi dan konferencije će glavna tema biti govor mržnje, ali i građanski i krivično-pravni odgovor na njega.

Više od 100 učesnika konferencije razmeniće iskustva sa kolegama iz regiona, ali i sa univerzitetskim profesorima, medijskim ekspertima, predstavnicima vladinog i nevladinog sektora i pravosuđa.

Na samom početku konferencije konstatovano je da razvoj kritičkog mišljenja kod stanovništva, naročito kod dece i mladih, može pomoći od pogubnog uticaja medija koji se po svaku cenu bore za gledoce, slušaoce, čitaoce i pratioce.

Regionalnoj konferenciji Zapadnog Balkana: Zaštiti i poštuju - čuvajmo ljudska prava" u Podgorici ispred RTV Kim prisustvuje glavni i odgovorni urednik Goran Avramović.

Ostale vesti

 • Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kosovska policija će u regionu Mitrovica Sever od 24. septembra sprovoditi pojačanu kontrolu, tokom koje će oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaće se zakonske mere.

 • Srednjovekovni karavan u Lepini

  Srednjovekovni karavan u Lepini

  U okviru manifestacije „Dani opštine Gračanica“ u Lepini kraj Lipljana je održan srednjovekovni karavan. Cilj manifestacije je prezentovanje srednjovekovnih veština i zanata. Deca nisu krila oduševljenje, a meštanima je drago što je ovakav događaj organizovan u njihovom selu.

 • ’’Život u selu je monoton’’

  ’’Život u selu je monoton’’

  Nezaposlenost je jedan od najvećih problema Srba na centralnom Kosovu koji se, u potrazi za novcem, zaposlenjem i boljim životnim uslovima, neretko odlučuju da sve to potraže na nekom drugom mestu. Oni koji ne nameravaju da napuste rodni kraj, na sve moguće načine pokušavaju da opstanu.

 • Počeli Dani opštine Gračanica

  Počeli Dani opštine Gračanica

  „Dani opštine Gračanica“ započeli su dečijim karnevalom na kojem su učestvovali polaznici predškolske ustanove Đurđevak. Prvog dana manifestacije održava se i sportski turnir u košarci, odbojci i fudbalu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane