Vesti
Društvo

"Podeli radost, jer sreća je veća kad se deli"

Više od 70 učenika OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu obradovali su članovi udruženja "Samo sloga Srbina spasava" iz Lebana i članovi Kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja, a sve povodom povodom praznika Svetog Vasilija Velikog i Obrezanja Isusa Hrista, koji padaju na prvi dan nove godine po Julijanskom kalendaru.
Podela novogodišnjih paketića deci u Lipljanu (Foto Kim)

U Lipljanu trenutno ima više od 300 pravoslavnih vernika, rekao je paroh lipljanski protojerej Dragiša Jerinić.

"Pomoć nam znači u smislu pažnje, nama i deci. Ne mogu reći da smo željni slatkiša i da su nam neophodni, ali svaki vid pažnje, kad se neko seti da smo tu i da postojimo, da dođe da nas vidi, to nam puno znači", naveo je otac Dragiša.

"Paketić može da izmami osmeh na licu, poklon znači mali znak pažnje i ljubavi", kazala je Teodora Stanojević iz Suvog Dola.

"Znamo da neko misli na nas i da imamo podršku naših sunarodnika. Deca ovde imaju manje mogućnosti i nekome ovaj paketić puno znači", rekla je Anđelija Stašević.

Udruženje iz Lebana "Samo sloga Srbina spasava" se, pored humanitarnih aktivnosti, bavi i očuvanjem srpske istorije, tradicije, kulture i pravoslavne vere.

Predsednik ovog udruženja Radovan Cvetković je kazao da su akciju prikupljanja sredstava za paketiće deci sa Kosova i Metohije pokrenuli prošlog leta. Pored organizovanja humanitarnih bazara, članovi ove organizacije su obišli 14 gradova Srbije u kojima su prikupili 806.000 dinara. Taj novac je utrošen za nabavku 800 paketića.

"Inspiriše nas naše duhovno poreklo, parče svete zemlje koje je trenutno okupirano, a na kojoj živi srpski narod. Smatramo da na svaki mogući način trebamo da doprinesemo da taj narod ostane na svojim ognjištima", naveo je Cvetković.

On je dodao da je podela paketića njihova sedma akcija na Kosovu i Metohiji. U prethodnom periodu obnovili su jednu porodičnu kuću, a paketiće tradicionalno daruju po krajevima u kojima živi srpsko stanovništvo. Veruje da će svaka sledeća akcija biti podržana mnogo većim sredstvima.

Mališane su, nakon gostiju iz Lebana, obradovali i članovi Kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja.

Članovi ovog kulturnog-informativnog centra Srba u Makedoniji sedmi put uoči pravoslavne Nove godine dolaze na Kosovo, a humanitarnim radom se bave i u svojoj domovini.

"Centar "Spona" iz Skoplja tradicionalno već deset godina radi akciju “Pokloni radost, jer sreća je veća kad se deli“. U pitanju je humanitarna akcija i pozivamo sve dobre ljude da doprinesu onoliko koliko mogu da bi obradovali najmlađe za ove praznike. Naš cilj je kultura, informisanje, da očuvamo tradiciju, negujemo tu sponu i vezu sa maticom, da se volimo i čuvamo", navela je Vera Mešterović iz Skoplja.

"Spona" je 1. decembra prošle godine počela sa akcijom "Pokloni radost". I pored epidemije korona virusa, tokom prošlogodišnje akcije aktivisti ove organizacije su podelili 1.118 paketića na 20 različitih lokacija, a očekuju da će ove godine biti još uspešniji.Ostale vesti

Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022
Zbog duga za vodu izvršitelji posećuju domaćinstva u Goraždevcu
Stanovnici Goraždevca tvrde da nemaju regulisan odnos sa regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje „Hidrodrini“. Ugovori i regulisanje plaćanja u prošlosti nisu mnogo zanimali građane, a ni pomenutu kompaniju, zbog čega su pokrenuti postupci pred javnim izvršiteljem. "Nudimo rešenje", poručuju iz vodovoda.
  • 27.01.2022
Obeležavanje Svetog Save na severu Kosova
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save  na severu Kosova u osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.
  • 27.01.2022
Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći
Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.
  • 26.01.2022
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
  • 26.01.2022
Priština: Protest protiv poskupljenja struje
Uz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini protiv poskupljenja struje. Okupljeni su od Vlade i Skupštine Kosova zahtevali da ne dozvole poskupljenje struje predviđeno od prvog februara.
  • 26.01.2022