Vesti
Društvo

"Podeli radost, jer sreća je veća kad se deli"

Više od 70 učenika OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu obradovali su članovi udruženja "Samo sloga Srbina spasava" iz Lebana i članovi Kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja, a sve povodom povodom praznika Svetog Vasilija Velikog i Obrezanja Isusa Hrista, koji padaju na prvi dan nove godine po Julijanskom kalendaru.
Podela novogodišnjih paketića deci u Lipljanu (Foto Kim)

U Lipljanu trenutno ima više od 300 pravoslavnih vernika, rekao je paroh lipljanski protojerej Dragiša Jerinić.

"Pomoć nam znači u smislu pažnje, nama i deci. Ne mogu reći da smo željni slatkiša i da su nam neophodni, ali svaki vid pažnje, kad se neko seti da smo tu i da postojimo, da dođe da nas vidi, to nam puno znači", naveo je otac Dragiša.

"Paketić može da izmami osmeh na licu, poklon znači mali znak pažnje i ljubavi", kazala je Teodora Stanojević iz Suvog Dola.

"Znamo da neko misli na nas i da imamo podršku naših sunarodnika. Deca ovde imaju manje mogućnosti i nekome ovaj paketić puno znači", rekla je Anđelija Stašević.

Udruženje iz Lebana "Samo sloga Srbina spasava" se, pored humanitarnih aktivnosti, bavi i očuvanjem srpske istorije, tradicije, kulture i pravoslavne vere.

Predsednik ovog udruženja Radovan Cvetković je kazao da su akciju prikupljanja sredstava za paketiće deci sa Kosova i Metohije pokrenuli prošlog leta. Pored organizovanja humanitarnih bazara, članovi ove organizacije su obišli 14 gradova Srbije u kojima su prikupili 806.000 dinara. Taj novac je utrošen za nabavku 800 paketića.

"Inspiriše nas naše duhovno poreklo, parče svete zemlje koje je trenutno okupirano, a na kojoj živi srpski narod. Smatramo da na svaki mogući način trebamo da doprinesemo da taj narod ostane na svojim ognjištima", naveo je Cvetković.

On je dodao da je podela paketića njihova sedma akcija na Kosovu i Metohiji. U prethodnom periodu obnovili su jednu porodičnu kuću, a paketiće tradicionalno daruju po krajevima u kojima živi srpsko stanovništvo. Veruje da će svaka sledeća akcija biti podržana mnogo većim sredstvima.

Mališane su, nakon gostiju iz Lebana, obradovali i članovi Kulturno-informativnog centra "Spona" iz Skoplja.

Članovi ovog kulturnog-informativnog centra Srba u Makedoniji sedmi put uoči pravoslavne Nove godine dolaze na Kosovo, a humanitarnim radom se bave i u svojoj domovini.

"Centar "Spona" iz Skoplja tradicionalno već deset godina radi akciju “Pokloni radost, jer sreća je veća kad se deli“. U pitanju je humanitarna akcija i pozivamo sve dobre ljude da doprinesu onoliko koliko mogu da bi obradovali najmlađe za ove praznike. Naš cilj je kultura, informisanje, da očuvamo tradiciju, negujemo tu sponu i vezu sa maticom, da se volimo i čuvamo", navela je Vera Mešterović iz Skoplja.

"Spona" je 1. decembra prošle godine počela sa akcijom "Pokloni radost". I pored epidemije korona virusa, tokom prošlogodišnje akcije aktivisti ove organizacije su podelili 1.118 paketića na 20 različitih lokacija, a očekuju da će ove godine biti još uspešniji.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022