Vesti
Društvo

“Pod pritiskom medija menjaju se stavovi i najtvrđih političara“

Na okruglom stolu u Gračanici danas je govoreno na koji način i u kolikoj meri lokalni mediji i civilno društvo mogu da pomognu u što boljoj implementaciji Zakona o upotrebi jezika. Mi smo saveznici sa istim zadatkom, poručio je poverenik za jezike Slaviša Mladenović.
“Pod pritiskom medija menjaju se stavovi i najtvrđih političara“
Okrugli sto u Gračanici (Foto Kim)

Poverenik za jezike pri Vladi Kosova Slaviša Mladenović tvrdi da Kancelarija kojom rukovodi redovno prati spovođenje Zakona o upotrebi jezika i u svojim izveštajima beleži propuste i predlaže rešenja. Ipak, ističe da sprovođenje njihovih preporuka u mnogme zavisi od političke volje institucija kojima se ti izveštaji i preporuke dostavljaju.

“Mediji i civilno društvo su možda najbitniji faktor u eliminisanju nedostatka volje političkih lidera, jer se pod pritiskom medija menjaju i stavovi onih najtvrđih političara. Zbog toga su mediji jako bitni našoj Kancelariji i zbog toga mi pokušavamo da zadržimo što bliskiji odnos sa svim medijskim kućama, kako bi oni nastavili da svojim izveštavanjem pritiskaju odgovorne, jer pritisak na Kancelariju nije potreban. Mi smo saveznici sa istim zadatkom“, rekao je Mladenović.

Da su mediji i civilno društvo saveznici Kancelarije poverenika za jezike smatra i službenica ove kancelarije Arta Plana. Ona je prisutnima govorila o pozitivnim rezultatima koje je Kancelarija ostvarila uz pomoć novinara, a koji se tiču poštovanja Zakona o upotrebi jezika.

“Kada su stizali pozivi za medije, vi ste verovatno upućeni u to, oni su obično bili samo na albanskom jeziku. Na osnovu toga mi smo pokrenuli dosta organizacija na centralnom i lokalnom nivou. Nakon što smo odradili istraživanja i izveštaje, neke institucije su to uzele u obzir i počele da šalju pozive na oba jezika“, kaže Plana.

Nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva se u poslednje četiri godine bavila pitanjem upotrebe službenih jezika na Kosovu. Rezultati istraživanja koja je ova organizacija sprovela pokazuju da ljudi nisu dovoljno informisani o pravima koja su im zagarantovana zakonom. Član ove organizacije Ivan Nikolić je prisutnima ispričao o slučaju sa kojim se susreo u opštini Klina.

“Čovek kaže da bez obzira što je njegovo pravo na upotrebu maternjeg jezika ugroženo, ne vidi to kao neki proritet, već mu je problem što ne može da reši spor oko imovine koja mu je uzurpirana. Ozbiljnijim razgovorom smo došli toga da on taj problem ne može da reši jer sve informacije i
papire od opštinskih službenika dobija na albanskom jeziku i on uopšte ne razume problematiku jer mu to prevodi komšija“, kaže Ivan Nikolić iz organizacije Komunikacija za razvoj društva.

Okrugli sto "Pristup lokalnih medija i civilnog društva upotrebi i promociji službenih jezika u opštini“, organizovalo je Savetodavno veće za zajednice.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021