Vesti
Društvo

Počinju Dani opštine Gračanica

Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.
Počinju Dani opštine Gračanica
Sa prošlogodišnjeg obeležavanja Male Gospojine (Foto Kim)

Obeležavanje Dana opštine počeće dečijim karnevalom PU „Đurđevak“ u četvrtak na platou Doma kulture u Gračanici. Program se nastavlja sportskim turnirima osnovaca u odbojci, košarci i fudbalu, a potom sledi srednjovekovni karneval.

U večernjim satima istoga dana, na platou ispred zgrade Opštine Gračanica, održaće se smotra folkora i koncert etno pevačice Danice Кrstić.

Drugog dana, 20. septembra program se nastavlja karnevalom PU „Sunce u Donjoj Gušterici i PU „Sunce“ u Ugljaru, ali i sportskim turnirima u odbojci, košarci i fudbalu za srednje škole. Predviđen je umetnički program. U Domu kulture održaće se likovna kolonija i predstava za decu.

Predviđen je i koncert muzičkog sastava “Leksington bend” od 21 sat na platou ispred zgrade Opštine Gračanica.

Na praznik Male Gospojine kada se i obeležava Dan opštine, u manastiru Gračanica služiće se sveta liturgija, nakon čega će biti organizovane litije na ulicama ovog mesta.

U 20 časova u Domu kulture u Gračanici održaće se Svečana akademija, a potom i koncert Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020