Vesti
Društvo

Počinje upis đaka prvaka

Upis đaka prvaka za školsku 2021-2022. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje danas i trajaće do 31. maja. 
Počinje upis đaka prvaka
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Upis dece u prvi razred moguć je preko portala eUprava ili ličnim dolaskom u osnovnu školu, rekla je u telefonskoj izjavi za RTV Kim pedagog u OŠ „Kralj Milutin“ Jelena Stević Dimić.

“Za upis je neophodan izvod rođenih, uverenje iz predškolske ustanove o pohađanju predškolskog obrazovanja, lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju deteta i potvrda o prebivalištu roditelja”, navela je ona.

Stevićeva je dodala da je upis u prvi razred obavezan za svu decu rođenu od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine.

“Detetu se upis u prvi razred može odložiti zbog bolesti, u skladu sa zakonom, na godinu dana. Takođe, dete se može upisati u prvi razred ukoliko prvog septembra ima punih šest godina, do najviše šest godina i šest meseci, naravno nakon provere spremnosti za polazak u školu”.

Prethodne godine u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici su bila upisana 74 deteta. Na osnovu spiska koji im je, prema rečima pedagoda Jelene Stević, prosleđen od stane predškolske ustanove iz Gračanice, ove godine se očekuje upis 75 prvaka.Ostale vesti

Gračanica: Ekologija započela preventivno čiščenje rečnog korita

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” DD započelo je akciju preventivnog čišćenje rečnog korita kako usled obilnijih padavina ne bi došlo do izlivanja reke.

  • 04.12.2021
Protestne blokade širom Srbije
Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
  • 04.12.2021
„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021