Vesti
Društvo

Počinje upis đaka prvaka

Upis đaka prvaka za školsku 2021-2022. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje danas i trajaće do 31. maja. 
Počinje upis đaka prvaka
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Upis dece u prvi razred moguć je preko portala eUprava ili ličnim dolaskom u osnovnu školu, rekla je u telefonskoj izjavi za RTV Kim pedagog u OŠ „Kralj Milutin“ Jelena Stević Dimić.

“Za upis je neophodan izvod rođenih, uverenje iz predškolske ustanove o pohađanju predškolskog obrazovanja, lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju deteta i potvrda o prebivalištu roditelja”, navela je ona.

Stevićeva je dodala da je upis u prvi razred obavezan za svu decu rođenu od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine.

“Detetu se upis u prvi razred može odložiti zbog bolesti, u skladu sa zakonom, na godinu dana. Takođe, dete se može upisati u prvi razred ukoliko prvog septembra ima punih šest godina, do najviše šest godina i šest meseci, naravno nakon provere spremnosti za polazak u školu”.

Prethodne godine u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici su bila upisana 74 deteta. Na osnovu spiska koji im je, prema rečima pedagoda Jelene Stević, prosleđen od stane predškolske ustanove iz Gračanice, ove godine se očekuje upis 75 prvaka.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021