Vesti
Društvo

Počinje prikupljanje potpisa da se Ugljare pripoji opštini Kosovo Polje

Opština Kosovo Polje pokrenula je inicijativu i formira tim koji će narednih dana prikupljati potpise meštana Ugljara, sela u Opštini Gračanica, za pripajanje susednoj opštini, saznaje RTV Kim.
Počinje prikupljanje potpisa da se Ugljare pripoji opštini Kosovo Polje
Ugljare (Foto Kim)

U Opštini Kosovo Polje je za RTV Kim potvrđeno da pokrenuta inicijativa i da će početi prikupljanje potpisa.

Izvor iz kosovopoljske opštine nije mogao da kaže kada će njihovi službenici krenuti na “teren”, ali da će se to desiti vrlo skoro.

Ova inicijativa pokreće se nakon što je SO Kosovo Polje nedavno usvojila predlog susedne opštine Gračanica o “razgraničenju”, kojim se predviđa da katastarske zone Preoce i Ugljare pripadnu toj opštini. Većina odbornika SO Gračanica saglasili su se da se Opština Gračanica odrekne 108 hektara zemljišta u korist većinski albanske opštine Kosovo Polje.

Pripajanjem ovog dela svoje teritorije, Opština Gračanica, ukoliko se usvoji, ostaće bez naselja Marigona i dela poljoprivrednog zemljišta u tom kraju, zatim jednog dela Preoca i Ugljara. Ministarstvo administracije i lokalne samouprave još nije usvojilo predlog dve opštine.

Meštani oba sela nisu upućeni u namere predstavnika dve lokalne samouprave jer, kako saznajemo, o tome sa njima nije održan nijedan sastanak.

“Nije održan nikakav sastanak, ne da ja znam. Meštani ne znaju ništa o tome, ali je svako je na neki različit došao do neke informacije, ali ništa zvanično. Nama iz Opštine Gračanica niko ništa o tome nije rekao”, kazao je za RTV Kim Srđan Živković, predsednik sela Ugljare.

Ugljare je, inače, do procesa decentralizacije i formiranja Opštine Gračanica 2008. godine pripadalo Opštini Kosovo Polje.

U nekada etnički srpskom selu, danas živi 650 meštana srpske nacionalnosti. Selo ima svoju osnovnu školu, a nakon rata tu su se nastanili i Dom zdravlja, obdanište i opština Kosovo Polje po srpskom sistemu. Ostale vesti

Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020