Vesti
Društvo

Počinje nova školska godina

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas počinje nova školska 2017/2018. godina. Na centralnom Kosovu približno isto đaka kao i prošle godine.
Počinje nova školska godina
Đaci u klupama (Foto arhiva Kim)

Kako je za RTV Kim rekao savetnik u ministarstvu prosvete Duško Maksimović na centralnom Kosovu ove godine ima oko 3.500 hiljada osnovaca i 2.500 srednjoškolaca. U prvi razred upisalo se 400 učenika.

Najviše novina očekuje učenike petog razreda - obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će se učiti na časovima tehničkog i tehnologije.

U mnogim školama vodi se elektronski dnevnik, zahvaljujući kome će roditelji preko interneta, uz posebnu šifru, moći da vide ocene, izostanke, ali i pohvale za svoju decu.

Maksimović kaže da su pojedine škole sa centralnog Kosova u tom program ali da još nije došlo do uvođenja elektronskih dnevnika.

“Profesori i direktori škola su bili na obuci. Elektronski dnevnici biće uvedeni i na centralnom delu Kosova isto kao i u centralnoj Srbiji”, kaže Maksimović.

Što se tiče uniformi ove školske godine ih neće biti ni u jednoj školi na centralnom Kosovu.

Iako su posvetni sindikati najavili štrajk na početku nove školske godine, Maksimović kaže da će se na Kosovu i Metohiji nastava odvijati po planu i da neće biti štrajka.

“Prosvetari mogu samo da daju podršku jer su članovi tih sindikata, ali na centralnom Kosovu nema štrajka. Radiće se po utvrđenom rasporedu časova, tako da nema nikakvih problema oko toga”, naveo je Maksimović.

Ove godine četiri raspusta

Kako je predviđeno kalendarom obrazovno-vaspitnog rada u narednoj godini đaci će imati četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Jesenji raspust trajaće od 9. do 12. novembra, a zimski je podeljen na dva dela, od 3. do 8. januara i od 1. do 9. februara. Prolećni raspust počinje 3. i završava se 9. aprila.

Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna 2018. godine.

Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja 2018. godine, a za učenike trećeg razreda trogodišnjih i četvrtog razreda četvorogodišnjih stručnih škola, 31. maja.

Gradonačelnik Gračanice čestitao početak škole

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić uputio je učenicima, nastavnicima i roditeljima čestitku povodom početka nove školske godine i poželeo dobre rezultate u radu i obrazovanju.

Čestitku je uputio mališanima predškolskog uzrasta, osnovcima, srednjoškolcima, učiteljima, nastavnicima i profesorima, ali i roditeljima.

„Posebne čestitke upućujem đacima prvacima jer za njih počinje najuzbudljiviji period života, uz želju da im školski dani budu srećni i da se raduju novim znanjima i upoznavanju novih prijatelja“, naveo je Kostić.

Kostić je učenicima osnovnih i srednjih škola poželeo da budu marljivi, kreativni i odlučni, ali i poštuju svoje učitelje i nastavnike, koji će im, zajedno sa roditeljima, biti istinska podrška u učenju i životu.

Kostić poručuje i da će opština Gračanica nastaviti, kao i do sada, da radi na stvaranju što boljih uslova rada u svim obrazovnim institucijama.

U Donjoj Gušterici preko 60 đaka prvaka

Direktorica opštinskog odeljenja za obrazovanje Branica Nićić posetila je OŠ "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici i čestitala đacima početak nove školske godine. Ona je ovom prilikom kazala da su počeli pripremni radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, gde će biti smeštene tri srednje škole.

Direktorica OŠ "Knez Lazar" Slađana Vukadinović kazala je da je ove godine prvi razred upisalo preko 60 mališana za koje je Ministarstvo prosvete Republike Srbije obezbedilo besplatne udžbenike.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023