Vesti
Društvo

Počinje kurs romskog jezika u Gračanici

U Gračanici počinje kurs za romske prevodioce koji će trajati tri meseca. Najuspešniji polaznici dobiće mogućnost da rade kao službeni prevodioci u opštini Gračanica.
Počinje kurs romskog jezika u Gračanici
Sebastijan Šerifović (Foto Kim)

Prema rečima zamenika predsednika opštine Gračanica za zajednice Sebastijana Šerifovića 15 mladih Roma ima mogućnost da pohađa tromsečni kurs nakon koga će dobiti sertifikate.

„Dvoje najboljih počeće da rade kao službeni prevodioci opštine Gračanica. Ostali će imati sertifikat da su završili kurs romskog jezika i biće službeni prevodioci određenih institucija“, kazao je Šerifović za RTV Kim.

Dodaje da je opština Gračanica prva lokalna samouprava koja je uvela romski jezik u zvaničnu upotrebu i time počela da primenjuje Zakon o upotrebi jezika.

„Verovatno je i u regionu ovo jedini projekat kada je u pitanju razvoj i korišćenje romskog jezika. Ono što mi se posebno svidelo jeste to da imamo mlade devojke koje završavaju srednje škole i koje su zainteresovane da učestvuju“, kazao je Šerifović.

Kursevi romskog jezika organizuju se uz pomoć ambasade Švajcarske na Kosovu i organizacije Komunikacija za razvoj društva (CSD).Ostale vesti

Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021