Vesti
Društvo

Počinje isplata prosvetarima

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas, u četvrtak i petak biti uplaćena jednokratna pomoć zaposlenima u obrazovanju u vrednosti od 10.000 dinara, čime je obuhvaćeno više od 130.000 zaposlenih i za šta je izdvojeno 1,6 milijardi dinara.
Počinje isplata prosvetarima
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Mali je na Radio-televiziji Srbije (RTS) rekao da danas počinje isplata za zaposlene u školama od posebnog interesa kao što su filološka, matematička i Karlovačka gimnazija, ali i zaposlenima u učeničkim i studentskim domovima.

U četvrtak će biti isplaćeni svi zaposleni u visokom obrazovanju i naučni radnici, a u petak svi zaposleni u srednjim i osnovnim školama.

On je podsetio da je slična jednokratna pomoć isplaćena ranije u toku godine za radnike u zdravstvu u vrednosti od 10.000 dinara, po 20.000 dinara za penzionere i 100 evra za mlade do 30 godina.

"Udeo javnog duga na današnji dan je 52,3 odsto, što je ispod nivoa Evropske unije, gde je 60 odsto", kazao je ministar finansija i ukazao da finansijskom pomoći država pokazuje ozbiljnost i stabilnost.

Najavio je i da će se danas sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o tome šta će biti sa finansijama i cenama u budućnosti.

Na sednici Vlade u četvrtak, napominje Mali, biće predloženo lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama uplati jednokratna pomoć, a da je nekima novac već uplaćen.

Ministar je istakao da od 16. do 30. maja traje prijava za pomoć za mlade od 16 do 30 godina u vrednosti od još 100 evra i da se oni koji su se već prijavili za prvih 100 evra početkom godine ne moraju prijavljivati, već će automatski dobiti novac u periodu od 1. do 3. juna.

Za pomoć mladima do sada je isplaćeno već 1.059.000 dinara.

Kada je u pitanju fiskalizacija koja mora biti sprovedena od 1. maja Mali tvrdi da je potrebno da svi razumeju zbog čega je taj sistem važan.

"Važan je da bismo se bolje i uspešnije borili protiv sive ekonomije, a svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun tih 10 ili 20 odsto PDV neko sebi stavi u džep, umesto da nama dođe u budžet, kako bismo pomogli onima kojima je najpotrebnije i da gradimo našu Srbiju", naglasio je Mali.

Negirao je navode koji su se pojavili u javnosti u utorak da je dovoljno da privrednici imaju samo ugovor sa dobavljačem kase i da će to ispuniti uslov za fiskalizaciju.

On je napomenuo da od 1. maja svi moraju da izdaju fiskalne račune i da će procesom fiskalizacije biti obuhvaćeno 200.000 objekata i 140.000 privrednih subjekata.

Od 1. maja, takođe, kreću i e-fakture, tako da više neće biti potrebno izdavanje papirnih faktura, a do kraja godine i privatni sektror će biti u sisemu e-faktura.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022