Vesti
Društvo

Počinje Grafest

U Gračanici danas počinje festival dokumentarnog filma Grafest, na kojem će do subote, 7. decembra, biti prikazano nekoliko autorskih ostvarenja o Kosovu.
Počinje Grafest
Predrag Radonjić (Foto KIM)

Na Grafestu premijerno će biti prikazan i film “Pozorište iz kutija za cipele”, autora Predraga Radonjića, koji govori o Srpskoj drami Narodnog pozorišta iz Prištine izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu.

“U jednom delu film govori o sudbini i radu pozorišta, o neobičnom delovanju u teškim okolnostima, kao što je turneja po enklavama, o gostovanju pred jednom bakom u Uroševcu ili četiri bake u Đakovici, o slici koja je prilično teška i fantastična u isto vreme. U drugom delu govori o sudbini jednog čoveka (bivšeg direktora Nenada Todorovića) koji je ponovo oživeo to pozorište i bio pokretač inicijative da pozorište ponovo radi, bude primećeno, a koji je na kraju doživeo  sudbinu većine ljudi sa inicijativom u ovoj zemlji, da se rad ne nagrađuje, nego kažnjava, time što je dobio otkaz”, kazao je Radonjić u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Radonjić ističe da je manifestacija poput Grafesta ima šansu da preraste u veći festival.

“Grafest se diže na viši nivo, koji prevazilazi manifestaciju lokalnog značaja, jer je umetnički i organizaciono znatno kvaliteniji nego pre dve godine. Uopšte, rad nekih novih ljudu u našoj sredini pokazuje koliko je bitan čovek kao pojedinac i njegova predanost poslu, što je i jedna od tema mog filma. Toliko je lepih i značajnih događaja bilo u poslednje vreme u Domu kulture u Gračanici koji su preporodili kulturni život, a primer toga je i način na koji je Sonja Blagojević organizovala Grafest, jer pokazuje koliko se može uraditi s više nego skromnim sredstvima i u nedostatku elementarnih uslova”, kaže Radonjić.

Kultura preko koje se ostvaruje kulturni indentitet suštinski je bitna i potrebna i nekako se svi bolje osećamo manje zanemarenim a više životnijim jer postoji neka vrsta duhovnog dešavanja”, zaključuje Radonjić.

Dokumentarni film “Pozorište iz kutija za cipele” biće prikazan poslednjeg dana Grafesta, u subotu, 7. decembra u 16 časova.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021