Vesti
Društvo

Počinje BREfest

U petak 11. avgusta na Ski centru Brezovica počinje festival muzičko-ekološki BREfest.
Počinje BREfest
Brezovica leti (Foto arhiva)

Ovaj festival, koji čiji je oganizator GAIA, će trajati do nedelje 13. avgusta okupiće meštane i gosti iz raznih sredina na Kosovu, kao i goste iz zemalja regiona.

Ulaz na događaj će biti besplatan, a aktivnosti će biti organizovane od strane volontera i biće dostupne svima, navodi se u saopštenju.

Tokom sva tri festivalska dana biće organizovane radionice na raznovrsne teme, kao što je kapuera, veganska kuhinja, pravljenje rukotvorina od sekundarnih sirovina i uradi sam.

Program Festivala ponudiće raznovrsne aktivnosti kako za decu i mlade, tako i za porodice i starije sugrađane.

“Cilj je da se ukaže na lepotu Šar planine, da se skrene pažnja na pitanja zaštite životne sredine i da se obezbedi prostor za ljude koji vole planinu da se povežu i razmenjuju svoje ideje za njenu budućnost. Poruka Festivala je Šar planina nije samo sneg, sa idejom da se promovišu one jedinstvene prirodne i kulturne vrednosti planine izvan atraktivnih ski staza”, poručuju iz organizacije GAIA koja se bavi promovisanjem raznolikosti kulture, obrazovanja ali i zaštitom životne sredine.

Tokom večeri će biti organizovan muzički i filmski program posvećen temama prirode i ekologije.

Na otvaranju u petak nastupiće Džimi Mustafa bend (Jimmy Mustafa band), mladi romski bend sa četiri člana, koji stvaraju originalnu muziku zasnovanu na tradicionalnom romskom zvuku sa savremenim uticajima. U subotu će planina poigravati uz bogate džez zvuke Bibera trija (Trio Bibera). Poslednji dan biće u znaku razmene muzičkih i kulturnih tradicija meštana i volontera iz različitih zemalja širom sveta.

Posetioci će imati priliku da učestvuju u vođenim turama i nauče ponešto o lekovitom bilju i mnogobrojnim životinjskim vrstama planine.

 Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021