Vesti
Društvo

Počeo upis u srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“

Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu počela je sa upisom učenika u prvi razred za školsku 2021-2022. godinu. Prijava za smer - muzički saradnik traje do 16. aprila. Učenicima koji nisu stekli niži stepen obrazovanja, biće omogućena dodatna nastava kako bi se pripremili za polaganje prijemnog ispita.
Počeo upis u srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Nemanja Đorđević i Danijel Eminović (Foto Kim)

Direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kazao je za RTV Kim da je prijava kandidata za upis u ovu obrazovnu ustanovu počela juče i da će trajati do 16. aprila.

„Termin za prijemni ispit za srednju Muzičku školu je 7, 8 i 9. maj. Za upis u školu mogu da se prijave učenici koji su završili osnovnu Muzičku školu, kao i učenici koji nisu pohađali muzičku školu, s tim što oni dolaze na pripremnu nastavu i pripremaju se za prijemni ispit. Oni takođe polažu još jedan dodatni ispit koji proverava njihove muzičke sposobnosti, to se zove ispit za nivo osnovne Muzičke škole“, kazao je Jović.

Na prijemnom ispitu učenici polažu test iz Teorije muzike, kao i usmeni i pismeni ispit iz Solfeđa. Škola je organizovala pripremnu nastavu, a časovi će početi od ponedeljka.

„Imamo odsek za muzičku teoriju – smer muzički saradnik i upisujemo osam učenika u prvi razred srednje Muzičke škole. Pored stručnih predmeta, imamo i sve opšte obrazovne predmete i dobrim delom je nastavni plani i program usklađen sa planom i programom Gimnazije“, rekao je Jović i dodao da nakon završene srednje Muzičke škole učenik može da upiše bilo koji fakultet.

Nastavnik klavira Nemanja Đorđević kazao je za RTV Kim da je za upisivanje Muzičke škole pored želje, najvažniji talenat i pozvao sve zainteresove đake da se prijave.

„Tri osnovne predizpozicije su sluh, ritam i muzička memorija, na prijemnom ispitu proveravamo te sposobnosti. Potrebna je i želja ali ukoliko neko ne poseduje ova tri segmenta neće moći da upiše Muzičku školu“.

Nastava za učenike nižih razreda trenutno se odvija redovno u školi, dok ostali razredi i srednjoškolci pohađaju onlajn nastavu.

„Muzičke škole imaju mogućnost korekcije nastave. Mi smo našim učenicima dostupni u školi za svaku vrstu konsultacije. Trenutno se pripremamo za takmičenja, neka smo već imali i ostvarili smo zavidne rezultate, u vremenskom intervalu od mesec dana osvojili smo devet nagrada. Moj učenik Danijel Eminović bio je apsolutni pobednik na međunarodnom takmičenju u Smederevskoj Palanci. Predstoji nam takmičenje `Mladi virtuoz` u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu“, rekao je Đorđević.

Zainteresovani učenici se mogu javiti putem mejl adrese msstevangracanica@gmail.com, preko koje će dobiti aplikaciju za prijavljivanje, ili na Fejsbuk stranici Muzičke škole.

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“ broji 122 učenika, dok srednje obrazovanje ovde stiče 26. Upis u osnovnu muzičku školu trebalo bi da se održi početkom juna.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021