Vesti
Društvo

Počeo upis u srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“

Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu počela je sa upisom učenika u prvi razred za školsku 2021-2022. godinu. Prijava za smer - muzički saradnik traje do 16. aprila. Učenicima koji nisu stekli niži stepen obrazovanja, biće omogućena dodatna nastava kako bi se pripremili za polaganje prijemnog ispita.
Počeo upis u srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Nemanja Đorđević i Danijel Eminović (Foto Kim)

Direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kazao je za RTV Kim da je prijava kandidata za upis u ovu obrazovnu ustanovu počela juče i da će trajati do 16. aprila.

„Termin za prijemni ispit za srednju Muzičku školu je 7, 8 i 9. maj. Za upis u školu mogu da se prijave učenici koji su završili osnovnu Muzičku školu, kao i učenici koji nisu pohađali muzičku školu, s tim što oni dolaze na pripremnu nastavu i pripremaju se za prijemni ispit. Oni takođe polažu još jedan dodatni ispit koji proverava njihove muzičke sposobnosti, to se zove ispit za nivo osnovne Muzičke škole“, kazao je Jović.

Na prijemnom ispitu učenici polažu test iz Teorije muzike, kao i usmeni i pismeni ispit iz Solfeđa. Škola je organizovala pripremnu nastavu, a časovi će početi od ponedeljka.

„Imamo odsek za muzičku teoriju – smer muzički saradnik i upisujemo osam učenika u prvi razred srednje Muzičke škole. Pored stručnih predmeta, imamo i sve opšte obrazovne predmete i dobrim delom je nastavni plani i program usklađen sa planom i programom Gimnazije“, rekao je Jović i dodao da nakon završene srednje Muzičke škole učenik može da upiše bilo koji fakultet.

Nastavnik klavira Nemanja Đorđević kazao je za RTV Kim da je za upisivanje Muzičke škole pored želje, najvažniji talenat i pozvao sve zainteresove đake da se prijave.

„Tri osnovne predizpozicije su sluh, ritam i muzička memorija, na prijemnom ispitu proveravamo te sposobnosti. Potrebna je i želja ali ukoliko neko ne poseduje ova tri segmenta neće moći da upiše Muzičku školu“.

Nastava za učenike nižih razreda trenutno se odvija redovno u školi, dok ostali razredi i srednjoškolci pohađaju onlajn nastavu.

„Muzičke škole imaju mogućnost korekcije nastave. Mi smo našim učenicima dostupni u školi za svaku vrstu konsultacije. Trenutno se pripremamo za takmičenja, neka smo već imali i ostvarili smo zavidne rezultate, u vremenskom intervalu od mesec dana osvojili smo devet nagrada. Moj učenik Danijel Eminović bio je apsolutni pobednik na međunarodnom takmičenju u Smederevskoj Palanci. Predstoji nam takmičenje `Mladi virtuoz` u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu“, rekao je Đorđević.

Zainteresovani učenici se mogu javiti putem mejl adrese msstevangracanica@gmail.com, preko koje će dobiti aplikaciju za prijavljivanje, ili na Fejsbuk stranici Muzičke škole.

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“ broji 122 učenika, dok srednje obrazovanje ovde stiče 26. Upis u osnovnu muzičku školu trebalo bi da se održi početkom juna.Ostale vesti

Gračanica: Ekologija započela preventivno čiščenje rečnog korita

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” DD započelo je akciju preventivnog čišćenje rečnog korita kako usled obilnijih padavina ne bi došlo do izlivanja reke.

  • 04.12.2021
Protestne blokade širom Srbije
Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
  • 04.12.2021
„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021