Vesti
Društvo

Počeo upis u srednje škole

Učenici koji su završili osnovnu školu su, kao i prošle godine, pokazali veliko interesovanje za upis u Ekonomsko-trgovinsku školu. Za Gimnaziju je interesovanje najveće od izmeštanja ove ustanove iz Prištine u Laplje Selo.
Počeo upis u srednje škole
Upisivanje Ä‘aka u Gimnaziju i Ekonomsku Å¡kolu (Foto Kim)

Danas je počeo upis đaka u srednje škole, a prvi upisni krug će trajati i sutra.

Učenici su na prijemnom ispitu za upis polagali srpski jezik, matematiku i kombinovani test iz istorije, geografije, fizike i hemije.

“Osnovnu školu završio sam vrlo dobrim uspehom. Upisao sam pravni smer u ekonomskoj školi zato što me privlači advokatski posao”, kaže Nikola Tanasković.

“Volim pravni smer i želim da jednog dana postanem advokat”, kaže Miljana Simić.

Prištinska Ekonomsko-trgovinska škola sa sedištem u Lapljem Selu ima tri smera. Ove godine, primiće po 20 učenika u svakom smeru.

“Za smer ‘ekonomski tehničar’ za sada se prijavilo osam učenika, tako da će biti slobodnih mesta u drugom krugu. Veće interesovanje učenici su pokazali za smerove ‘finansijski tehničar’ i ‘pravni tehničar’ gde su sva mesta popunjena. Ekonomska škola omogućuje ne samo stručno, već i opšte obrazovanje i naši učenici su neretko veoma uspešni u daljem školovanju” kaže direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić.

Ovu srednju školu tradicionalno pohađa više devojčica nego dečaka.

Da bi se upisali u srednje škole, učenicima je potrebno uverenje o obavljenom završnom ispitu, svedočanstvo, lekarsko uverenje, izvod iz matične knjige rođenih.

Od ove godine, zainteresovani učenici za Ekonomsko-trgovinsku školu mogu da konkurišu i za škole u centralnoj Srbiji, a da sve testove polažu u Lapljem Selu.

Pošto ove godine nije bilo takvih zahteva, svi đaci koji su primljeni u Ekonomsko-trgovinsku školu obrazovaće se u Lapljem Selu.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Arsić kaže da bi upis u Ekonomsko-trgovinsku školu preporučila svakom đaku.

“Ova škola pruža mnoge mogućnosti. Deca uče o protoku novca, kako da osnuju svoju firmu, kako da ulože svoj kapital. Naši đaci se u ovoj školi osposobljaju da žargonski rečeno, budu ‘svoji na svome’, odnosno da budu vlasnici neke firme, a ne samo radnici”, kaže Arsićeva.

Prištinska Ekonomsko-trgovinska škola ima i istureno odeljenje u Plemetini. Na smeru “ekonomski tehničar”, ove godine ima mesta za šesnaestoro đaka.

Veliko interesovanje za Gimnaziju

Đaci su ove godine pokazali najveće interesovanje za Gimnaziju odkad je ova srednja škola izmeštena iz Prištine u Laplje Selo, kaže direktor Dejan Denić.

“U oba smera, društveni i jezički, upisali smo po 20 đaka tako da su mesta popunjena. Prvi na listi ima 93 od maksimalnih 100 poena, a najmanje ima učenik sa osvojenih 75 bodova. Veliki broj đaka koji su završili ovu gimnaziju nastavili su školovanje”, kaže Denić.

Budući gimnazijalci su na prijemnom ispitu polagali ispite iz istih predmeta kao i u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

“Opredelio sam za društveno-jezički smer jer mi se jako sviđa”, kaže Dejan Trajković.

“Izabrao sam Gimnaziju zato što želim da nastavim dalje školovanje”, rekao je Nikola Kukureković.

“Upisala sam Gimnaziju zato što se još uvek nisam opredelila koji ću fakultet kasnije upisati”, kaže Teodora Ničić.

Drugi krug upisa u srednje škole biće održan 7. jula. Tada će, nakon najboljih đaka, biti raspoređeni i oni sa slabijim uspehom.

Dešava da i manje prilježni učenici budu primljeni u školu koja im je bila prva na listi želja, bez obzira na slabiji uspeh postignut u osnovnoj školi. Ukoliko neko od najboljih đaka koji je primljen u prvom krugu, promeni mišljenje i naknadno se odluči za drugu školu, slabijim đacima će tako osloboditi mesto.Ostale vesti

Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022
Za izlazak sa Kosova preko Merdara čeka se dva i po sata
I ovoga jutra najveće gužve beleže se na prelazu Merdare gde se za izlazak sa Kosova čeka dva i po sata u koloni dugoj 1.000 metara, najnoviji su podaci kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 12.08.2022