Vesti
Društvo

Počeo upis u srednje škole

Učenici koji su završili osnovnu školu su, kao i prošle godine, pokazali veliko interesovanje za upis u Ekonomsko-trgovinsku školu. Za Gimnaziju je interesovanje najveće od izmeštanja ove ustanove iz Prištine u Laplje Selo.
Počeo upis u srednje škole
Upisivanje đaka u Gimnaziju i Ekonomsku školu (Foto Kim)

Danas je počeo upis đaka u srednje škole, a prvi upisni krug će trajati i sutra.

Učenici su na prijemnom ispitu za upis polagali srpski jezik, matematiku i kombinovani test iz istorije, geografije, fizike i hemije.

“Osnovnu školu završio sam vrlo dobrim uspehom. Upisao sam pravni smer u ekonomskoj školi zato što me privlači advokatski posao”, kaže Nikola Tanasković.

“Volim pravni smer i želim da jednog dana postanem advokat”, kaže Miljana Simić.

Prištinska Ekonomsko-trgovinska škola sa sedištem u Lapljem Selu ima tri smera. Ove godine, primiće po 20 učenika u svakom smeru.

“Za smer ‘ekonomski tehničar’ za sada se prijavilo osam učenika, tako da će biti slobodnih mesta u drugom krugu. Veće interesovanje učenici su pokazali za smerove ‘finansijski tehničar’ i ‘pravni tehničar’ gde su sva mesta popunjena. Ekonomska škola omogućuje ne samo stručno, već i opšte obrazovanje i naši učenici su neretko veoma uspešni u daljem školovanju” kaže direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić.

Ovu srednju školu tradicionalno pohađa više devojčica nego dečaka.

Da bi se upisali u srednje škole, učenicima je potrebno uverenje o obavljenom završnom ispitu, svedočanstvo, lekarsko uverenje, izvod iz matične knjige rođenih.

Od ove godine, zainteresovani učenici za Ekonomsko-trgovinsku školu mogu da konkurišu i za škole u centralnoj Srbiji, a da sve testove polažu u Lapljem Selu.

Pošto ove godine nije bilo takvih zahteva, svi đaci koji su primljeni u Ekonomsko-trgovinsku školu obrazovaće se u Lapljem Selu.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Arsić kaže da bi upis u Ekonomsko-trgovinsku školu preporučila svakom đaku.

“Ova škola pruža mnoge mogućnosti. Deca uče o protoku novca, kako da osnuju svoju firmu, kako da ulože svoj kapital. Naši đaci se u ovoj školi osposobljaju da žargonski rečeno, budu ‘svoji na svome’, odnosno da budu vlasnici neke firme, a ne samo radnici”, kaže Arsićeva.

Prištinska Ekonomsko-trgovinska škola ima i istureno odeljenje u Plemetini. Na smeru “ekonomski tehničar”, ove godine ima mesta za šesnaestoro đaka.

Veliko interesovanje za Gimnaziju

Đaci su ove godine pokazali najveće interesovanje za Gimnaziju odkad je ova srednja škola izmeštena iz Prištine u Laplje Selo, kaže direktor Dejan Denić.

“U oba smera, društveni i jezički, upisali smo po 20 đaka tako da su mesta popunjena. Prvi na listi ima 93 od maksimalnih 100 poena, a najmanje ima učenik sa osvojenih 75 bodova. Veliki broj đaka koji su završili ovu gimnaziju nastavili su školovanje”, kaže Denić.

Budući gimnazijalci su na prijemnom ispitu polagali ispite iz istih predmeta kao i u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

“Opredelio sam za društveno-jezički smer jer mi se jako sviđa”, kaže Dejan Trajković.

“Izabrao sam Gimnaziju zato što želim da nastavim dalje školovanje”, rekao je Nikola Kukureković.

“Upisala sam Gimnaziju zato što se još uvek nisam opredelila koji ću fakultet kasnije upisati”, kaže Teodora Ničić.

Drugi krug upisa u srednje škole biće održan 7. jula. Tada će, nakon najboljih đaka, biti raspoređeni i oni sa slabijim uspehom.

Dešava da i manje prilježni učenici budu primljeni u školu koja im je bila prva na listi želja, bez obzira na slabiji uspeh postignut u osnovnoj školi. Ukoliko neko od najboljih đaka koji je primljen u prvom krugu, promeni mišljenje i naknadno se odluči za drugu školu, slabijim đacima će tako osloboditi mesto.Ostale vesti

Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023