Vesti
Društvo

Počeo upis u srednje škole

Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
Počeo upis u srednje škole
Upis učenika u srednju školu u Gračanici (Foto Kim)

Sekretarka u Medicinskoj školi u Gračanici Viktorija Živković istakla je da se prilikom upisa poštuju sve epidemiološke mere – obavezno je nošenje maski i držanje distance.

„Za upis u Medicinsku školu jedan od uslova je lekarsko uverenje, ali njega nije neophodno podneti pošto pojedine ambulante i bolnice trenutno ne izdaju ta uverenja zbog situacije na terenu. Prihvatamo upis i bez lekarskog uverenja, a koje će učenici naknadno dostaviti“, rekla je Živkovićeva.

Svršeni osnovci se u Medicinskoj školi mogu upisati na tri smera: Medicinska sestra-tehičar ( u Gračanici i Plemetini), Farmaceutrski tehničar (u Lepini) i Fizioterapeutski tehničar (u Donjoj Gušterici).

„Interesovanje učenika za upis na određeni smer uglavnom određuje lokalitet, mesto gde je škola stacionirana. Ne toliko obrazovni profil, zbog putovanja i blizine kuće. Deca koja putuju, ustaju u pet ujutru da bi došla u školu u kojoj nastava počinje u pola sedam“, navela je Živkovićeva.

U Medicinskoj školi u prvom upisnom roku popunjena su sva mesta.

Direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem selu Dragica Mitić kazala je da su ove godine učenici najviše zainteresovani za smerove Finansijski i Pravno-poslovni tehničar.

„Ekonomsko-trgovinska škola ima tri obrazovna profila. Upisujemo četiri odeljenja sa po dvadeset učenika. Popunjena su sva mesta za finansijskog i pravno-poslovnog tehičara. Za drugi upisni rok imamo još pet slobodnih mesta za smer Ekonomski tehničar“, kazala je Mitićeva.

Ona je kazala da je ova škola svojim đacima pruža velike mogućnosti.

„U Ekonomsko-trgovinskoj školi se stiče potrebno znanje za upis na ekonomski ili pravni fakultet, ali ova škola, zbog zastupljenosti svih opštih predmeta, pruža i velike mogućnosti za upis na bilo koji fakultet. Deca su nakon završetka ove škole spremna za dalje školovanje. Naravno, i za rad“, navela je Dragica Mitić.

Najveće interesovanje učenika ove godine je za upis u Medicinsku školu.

„Medicinska škola me je privlačila od malih nogu. Imala sam priliku da vidim moju majku kako radi taj posao. Volela bih da se jednoga dana ostvarim kao uspešan doktor“, kazala je Jelena Vlašković.

„Želim da postanem lekar i da pomažem ljudima“, rekao nam je Andrej Cvejić iz Gračanice.

„Vidim sebe u medicinskoj školi, upisala sam Farmaceutski smer“, ističe Aleksandra Vasić.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je saopštilo da će se ove godine upis u srednje škole obavljati i elektronskim putem, ali se u školama na centralnom Kosovu upis ipak ostvaruje dolaskom đaka u obrazovnu ustanovu.Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021