Vesti
Društvo

Počeo upis u srednje škole

Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
Počeo upis u srednje škole
Upis učenika u srednju školu u Gračanici (Foto Kim)

Sekretarka u Medicinskoj školi u Gračanici Viktorija Živković istakla je da se prilikom upisa poštuju sve epidemiološke mere – obavezno je nošenje maski i držanje distance.

„Za upis u Medicinsku školu jedan od uslova je lekarsko uverenje, ali njega nije neophodno podneti pošto pojedine ambulante i bolnice trenutno ne izdaju ta uverenja zbog situacije na terenu. Prihvatamo upis i bez lekarskog uverenja, a koje će učenici naknadno dostaviti“, rekla je Živkovićeva.

Svršeni osnovci se u Medicinskoj školi mogu upisati na tri smera: Medicinska sestra-tehičar ( u Gračanici i Plemetini), Farmaceutrski tehničar (u Lepini) i Fizioterapeutski tehničar (u Donjoj Gušterici).

„Interesovanje učenika za upis na određeni smer uglavnom određuje lokalitet, mesto gde je škola stacionirana. Ne toliko obrazovni profil, zbog putovanja i blizine kuće. Deca koja putuju, ustaju u pet ujutru da bi došla u školu u kojoj nastava počinje u pola sedam“, navela je Živkovićeva.

U Medicinskoj školi u prvom upisnom roku popunjena su sva mesta.

Direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem selu Dragica Mitić kazala je da su ove godine učenici najviše zainteresovani za smerove Finansijski i Pravno-poslovni tehničar.

„Ekonomsko-trgovinska škola ima tri obrazovna profila. Upisujemo četiri odeljenja sa po dvadeset učenika. Popunjena su sva mesta za finansijskog i pravno-poslovnog tehičara. Za drugi upisni rok imamo još pet slobodnih mesta za smer Ekonomski tehničar“, kazala je Mitićeva.

Ona je kazala da je ova škola svojim đacima pruža velike mogućnosti.

„U Ekonomsko-trgovinskoj školi se stiče potrebno znanje za upis na ekonomski ili pravni fakultet, ali ova škola, zbog zastupljenosti svih opštih predmeta, pruža i velike mogućnosti za upis na bilo koji fakultet. Deca su nakon završetka ove škole spremna za dalje školovanje. Naravno, i za rad“, navela je Dragica Mitić.

Najveće interesovanje učenika ove godine je za upis u Medicinsku školu.

„Medicinska škola me je privlačila od malih nogu. Imala sam priliku da vidim moju majku kako radi taj posao. Volela bih da se jednoga dana ostvarim kao uspešan doktor“, kazala je Jelena Vlašković.

„Želim da postanem lekar i da pomažem ljudima“, rekao nam je Andrej Cvejić iz Gračanice.

„Vidim sebe u medicinskoj školi, upisala sam Farmaceutski smer“, ističe Aleksandra Vasić.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije je saopštilo da će se ove godine upis u srednje škole obavljati i elektronskim putem, ali se u školama na centralnom Kosovu upis ipak ostvaruje dolaskom đaka u obrazovnu ustanovu.Ostale vesti

Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020