Vesti
Društvo

Počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

U Prištini je danas pokrenuta peticija kojom će se od kosovskih institucija tražiti da se spreči dalje ugrožavanje životne sredine izgradnjom hidrocentrala i minihidrocentrala. Prikupljanje potpisa trajaće dve nedelje. Ovu akciju su započeli predstavnci civilnog društva.
Počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Potpisivanje peticije u Prištini (Foto Kim)

Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva pokrenula je ovu peticiju u cilju daljeg sprečavanja izgradnje hidrocentrala a samim tim i ugrožavanja životne sredine. Prikupljanje potpisa trajaće dve nedelje i odvijaće se u sedam vodećih kosovskih opština, uključujući i okolne sredine.

Diana Matuši Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) kazala je da je ovom peticijom upućen poziv svim građanima Kosova da stanu u odbranu reka.

“Naše reke su naš život. Mi kao NVO KDI smo počeli da se bavimo ovim problemom na poziv meštana Donje Bitinje. Na taj način smo videli da je bio prekršen zakon i da nisu ni tražili dozvolu ljudi za izgradnju. Proteklih četiri mesaca smo pokušali preko medija, ali i na sastancima sa ministarstvima da rešimo ovaj problem, ali je sve ostalo na tome”, kazala je Krasnići.

Arben Lila iz Kosovskog zagovaračkog i razvojnog centra (КADC) kaže da je peticija pokrenuta kako bi se građanima podigla svest o štetnosti mini hidrocentrala.

“Mi smo se danas ovde okupili da potpisujemo peticiju za zaštitu prirode koja će se kasnije izneti pred parlament. Ima nas više od sedam nevladinih organizacija koje su se rasporedile po čitavom Kosovu, u svakom velikom gradu na Kosovu se prikupljaju potpisi, i to nije samo prikupljanje potpisa već promocija i podizanje svesti građana, da se ovako više ne može”, kazao je Lila, i dodao da su se protiv izgradnje mini hidrocentrala po prvi put udružili Srbi i Albanci u Donjoj Bitini kako bi postigli zajednički cilj, a to je “zaštita prirode”.

Lila je kazao da se nada da će ova peticija bar privremeno uspeti da zaustavi izgradnju mini hidrocentrala, dok ne dođe do nekog dugoročnog rešenja.

Potpise će u četiri opštine na severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić) prikupljati nevladina organizacija AKTIV.

„Mi smo prihvatili da se priključimo ovoj akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje, odnosno privremene suspenzije izgradnje mini hidrocentrala na oba rečna toka, pogotovu u zaštićenim zonama. Od sutra ujutru krećemo sa tom kampanjom prikupljanja potpisa u sve četiri opštine na severu Kosova, i one su pre svega namenjene široj inicijativi koja treba da dovede do toga da se prikupljanjem minumuma od 10.000 potpisa zakonski reguliše bilo koja dalja gradnja”, kazao je izvršni direktor AKTIV-a Miodrag Milićević.

Građani koji su potpisali peticiju u Prištini kazali su nam da je odbrana reka od životne važnosti.

„Potpisao sam peticiju protiv uništavanja reka na Kosovu. Ja sam iz Peći, odrastao sam pored reke, volim reku, i to je glavni razlog zašto sam potpisao peticiju. Trudićemo se da se na ovaj način izborimo“, rekao je Bujar Bokšin.

„Ova peticija je jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, zato što Kosovo nema dovoljno vode“, kazao je Fatmir Zdrela.

“Normalno je da uvek budemo protiv onih koji su protiv nas“, rekao je Ramiz Jašari.

Sa problemom izgradnje mini hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja. U toj opštini kompanija Matkos grup počela je izgradnju pet mini hidro elektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 

 

 Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020