Vesti
Društvo

Počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

U Prištini je danas pokrenuta peticija kojom će se od kosovskih institucija tražiti da se spreči dalje ugrožavanje životne sredine izgradnjom hidrocentrala i minihidrocentrala. Prikupljanje potpisa trajaće dve nedelje. Ovu akciju su započeli predstavnci civilnog društva.
Počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Potpisivanje peticije u Prištini (Foto Kim)

Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva pokrenula je ovu peticiju u cilju daljeg sprečavanja izgradnje hidrocentrala a samim tim i ugrožavanja životne sredine. Prikupljanje potpisa trajaće dve nedelje i odvijaće se u sedam vodećih kosovskih opština, uključujući i okolne sredine.

Diana Matuši Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) kazala je da je ovom peticijom upućen poziv svim građanima Kosova da stanu u odbranu reka.

“Naše reke su naš život. Mi kao NVO KDI smo počeli da se bavimo ovim problemom na poziv meštana Donje Bitinje. Na taj način smo videli da je bio prekršen zakon i da nisu ni tražili dozvolu ljudi za izgradnju. Proteklih četiri mesaca smo pokušali preko medija, ali i na sastancima sa ministarstvima da rešimo ovaj problem, ali je sve ostalo na tome”, kazala je Krasnići.

Arben Lila iz Kosovskog zagovaračkog i razvojnog centra (КADC) kaže da je peticija pokrenuta kako bi se građanima podigla svest o štetnosti mini hidrocentrala.

“Mi smo se danas ovde okupili da potpisujemo peticiju za zaštitu prirode koja će se kasnije izneti pred parlament. Ima nas više od sedam nevladinih organizacija koje su se rasporedile po čitavom Kosovu, u svakom velikom gradu na Kosovu se prikupljaju potpisi, i to nije samo prikupljanje potpisa već promocija i podizanje svesti građana, da se ovako više ne može”, kazao je Lila, i dodao da su se protiv izgradnje mini hidrocentrala po prvi put udružili Srbi i Albanci u Donjoj Bitini kako bi postigli zajednički cilj, a to je “zaštita prirode”.

Lila je kazao da se nada da će ova peticija bar privremeno uspeti da zaustavi izgradnju mini hidrocentrala, dok ne dođe do nekog dugoročnog rešenja.

Potpise će u četiri opštine na severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić) prikupljati nevladina organizacija AKTIV.

„Mi smo prihvatili da se priključimo ovoj akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje, odnosno privremene suspenzije izgradnje mini hidrocentrala na oba rečna toka, pogotovu u zaštićenim zonama. Od sutra ujutru krećemo sa tom kampanjom prikupljanja potpisa u sve četiri opštine na severu Kosova, i one su pre svega namenjene široj inicijativi koja treba da dovede do toga da se prikupljanjem minumuma od 10.000 potpisa zakonski reguliše bilo koja dalja gradnja”, kazao je izvršni direktor AKTIV-a Miodrag Milićević.

Građani koji su potpisali peticiju u Prištini kazali su nam da je odbrana reka od životne važnosti.

„Potpisao sam peticiju protiv uništavanja reka na Kosovu. Ja sam iz Peći, odrastao sam pored reke, volim reku, i to je glavni razlog zašto sam potpisao peticiju. Trudićemo se da se na ovaj način izborimo“, rekao je Bujar Bokšin.

„Ova peticija je jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, zato što Kosovo nema dovoljno vode“, kazao je Fatmir Zdrela.

“Normalno je da uvek budemo protiv onih koji su protiv nas“, rekao je Ramiz Jašari.

Sa problemom izgradnje mini hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja. U toj opštini kompanija Matkos grup počela je izgradnju pet mini hidro elektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 

 

 Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020