Vesti
Društvo

Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici

Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice na protestu prošle subote, 27. juna (Foto arhiva Kim)

U 70 domaćinstava u Novom Badovcu živi oko 350 ljudi, uglavnom u raseljeničkim i socijalno ugroženim porodicama. Zajedno sa svojim komšijama iz Sušice, od Regionalne kompanije za vodosnabdevanje traže regulisanje i poboljšanje vodosnabdevanja u ovim naseljima.

Vladan Trifić navodi da će peticije u petak uputiti nadležnima.

„Zahtevi koje ćemo uputili Regionalnoj vodovodnoj kompaniji odnose se, pre svega, na to da se uredi vodosnabdevanje, da imamo normalno snabdevanje vodom u nekom periodu tokom 24 sata. Da se taj raspored restrikcija koji se napravi i poštuje, da se objavi u medijima, da bi svi bili obavešeni kada su restrikcije i kada ćemo imati vodu“, rekao je Trifić.

Puka regulacija vodosnabdevanja nije jedini problem meštana Novog Badovca.

„Ostali zahtevi se odnose na regulisanje pravne situacije naših domaćinstava. Veliki broj nema regulisan pravni status sa Regionalnom vodovodnom kompanijom zbog toga što su uzurpatori, koji su bili naseljeni u ovim kućama, ostavili dug. Još jedan od zahteva je da se sredi situacija sa kanalizacijom koja nije urađena kako treba, na četiri mesta imamo čepove. Kanalizacija je zapušena i otpadne vode se šire naseljem što je novi rezervoar za neku zarazu“, dodao je Trifić.

„Imamo problem sa računima za vodu koji su visoki, postavljeni su nam merači za gas, a ne za vodu. Kada vode nema, oni pod pritiskom mere još više. Takođe, nama stižu računi na ime ljudi koji su uzurpirali kuće i nisu imali rešenje za njih, zahtevamo da se to reguliše“, kazala je Aleksandra Marković.

Verica Mladenović, raseljeno lice iz Obilića, kaže da je voda puštena nakon subotnjeg protesta, ali da se i dalje suočavaju sa svakodnevnim restrikcijama.

„Voda je nakon protesta puštena na nekoliko sati i zaustavljena. Sada je voda došla, kad hoće - puste vodu, kada neće - zatvore. Nemamo plan restrikcija. Gračanica se igra vodom, a mi nemamo vodu za piće“, navela je Mladenovićeva.

Meštani potpisnici ovih peticija navode da do ispunjena svih zahteva odbijaju da plaćaju račune koji dolaze iz Regionalne vodovodne kompanije i najavljuju preduzimanje radikalnijih mera ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Podsetimo, prošle subote su na sat vremena blokirali put Badovac-Sušica-Šaškovac.

Sušica je meštovito selo u kome živi oko 600 Srba i 300 Albanaca.

Zahtevi meštana Novog Badovca prema Opštini Gračanica

Meštani Novog Badovca peticijom u koju je RTV Kim imala uvid zahtevaju da se reguliše pravni status svih stanovnika ovog naselja i da im se izdaju nova rešenja o korišćenju kuća na 99 godina, „u skladu sa zakonskom regulativom“.

Navode da imaju problema i sa elektirčnom energijom i traže priključenje svih 70 domaćinstava na postojeću trafo stanicu. Od lokalne samouprave očekuju i pomoć pri rešavanju problema sa računima za struju i vodu koje su, prema njihovim navodima, „napravili prehodni uzurpatori“.

Zahvalni za dečije igralište u naselju, od Opštine Gračanica očekuju igradnju „nekog sportskog terena za omladinu“.

 Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020