Vesti
Društvo

Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici

Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice na protestu prošle subote, 27. juna (Foto arhiva Kim)

U 70 domaćinstava u Novom Badovcu živi oko 350 ljudi, uglavnom u raseljeničkim i socijalno ugroženim porodicama. Zajedno sa svojim komšijama iz Sušice, od Regionalne kompanije za vodosnabdevanje traže regulisanje i poboljšanje vodosnabdevanja u ovim naseljima.

Vladan Trifić navodi da će peticije u petak uputiti nadležnima.

„Zahtevi koje ćemo uputili Regionalnoj vodovodnoj kompaniji odnose se, pre svega, na to da se uredi vodosnabdevanje, da imamo normalno snabdevanje vodom u nekom periodu tokom 24 sata. Da se taj raspored restrikcija koji se napravi i poštuje, da se objavi u medijima, da bi svi bili obavešeni kada su restrikcije i kada ćemo imati vodu“, rekao je Trifić.

Puka regulacija vodosnabdevanja nije jedini problem meštana Novog Badovca.

„Ostali zahtevi se odnose na regulisanje pravne situacije naših domaćinstava. Veliki broj nema regulisan pravni status sa Regionalnom vodovodnom kompanijom zbog toga što su uzurpatori, koji su bili naseljeni u ovim kućama, ostavili dug. Još jedan od zahteva je da se sredi situacija sa kanalizacijom koja nije urađena kako treba, na četiri mesta imamo čepove. Kanalizacija je zapušena i otpadne vode se šire naseljem što je novi rezervoar za neku zarazu“, dodao je Trifić.

„Imamo problem sa računima za vodu koji su visoki, postavljeni su nam merači za gas, a ne za vodu. Kada vode nema, oni pod pritiskom mere još više. Takođe, nama stižu računi na ime ljudi koji su uzurpirali kuće i nisu imali rešenje za njih, zahtevamo da se to reguliše“, kazala je Aleksandra Marković.

Verica Mladenović, raseljeno lice iz Obilića, kaže da je voda puštena nakon subotnjeg protesta, ali da se i dalje suočavaju sa svakodnevnim restrikcijama.

„Voda je nakon protesta puštena na nekoliko sati i zaustavljena. Sada je voda došla, kad hoće - puste vodu, kada neće - zatvore. Nemamo plan restrikcija. Gračanica se igra vodom, a mi nemamo vodu za piće“, navela je Mladenovićeva.

Meštani potpisnici ovih peticija navode da do ispunjena svih zahteva odbijaju da plaćaju račune koji dolaze iz Regionalne vodovodne kompanije i najavljuju preduzimanje radikalnijih mera ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Podsetimo, prošle subote su na sat vremena blokirali put Badovac-Sušica-Šaškovac.

Sušica je meštovito selo u kome živi oko 600 Srba i 300 Albanaca.

Zahtevi meštana Novog Badovca prema Opštini Gračanica

Meštani Novog Badovca peticijom u koju je RTV Kim imala uvid zahtevaju da se reguliše pravni status svih stanovnika ovog naselja i da im se izdaju nova rešenja o korišćenju kuća na 99 godina, „u skladu sa zakonskom regulativom“.

Navode da imaju problema i sa elektirčnom energijom i traže priključenje svih 70 domaćinstava na postojeću trafo stanicu. Od lokalne samouprave očekuju i pomoć pri rešavanju problema sa računima za struju i vodu koje su, prema njihovim navodima, „napravili prehodni uzurpatori“.

Zahvalni za dečije igralište u naselju, od Opštine Gračanica očekuju igradnju „nekog sportskog terena za omladinu“.

 Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020