Vesti
Društvo

Počelo okupljanje na Gazimestanu, prisutan i vladika Teodosije

Na Gazimestanu, gde se očekuje početak parastosa Kosovskim junacima, okuplja se veliki broj vernika. Prisutan je i vladika Teodosije.
Počelo okupljanje na Gazimestanu, prisutan i vladika Teodosije
Gazimestan, Vidovdan 2020 (Foto Kim)

Kako javlja reporter RTV Kim, pristiglo je najmanje 9 autobusa sa vernicima iz centralne Srbije koji će prisustvovati obeležavaju Vidovdana.

Vladika Teodosije, za koga je saopšteno da se nalazi u samoizolaciji, takođe prisustvuje obeležavanju praznika na Gazimestanu, iako prethodno nije učestvovao u službi u Gračanici. Vladika ne nosi zaštitnu masku.

Na ulazu u spomen kompleks, policija upućuje posetioce koji nemaju zaštitne maske da ih preuzmu.

Policija je, inače, raspoređena na svakoj raskrsnici od Gračanice do Gazimestana. Obezbeđivali su autobuse sa vernicima, a njihovi pripadnici regilišu i parkiranje ispred kompleksa.

Eparhija Raško-prizrenska je pripremila vodu kako bi se vernici osvežili. a mogu se kupiti i sveće.

Na Gazimestan je pristigao veći broj televizijskih ekipa.

Vladika negativan na testu

Na osnovu rezultata testa koji su pristigli jutros u 11.00 časova episkop raško-prizrenski Teodosije, negativan je na korona-virus, saopštila je Eparhija raško prizrenska na svom zvaničnom sajtu.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020