Vesti
Društvo

Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu

U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
Početak drugog polugodišta (Foto Kim)

U OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici učenici prva četiri razreda osnovne škole nastavu svakodnevno pohađaju u školi, a stariji osnovci kombinovano. Časovi su i dalje skraćeni na 30 minuta.

“Na osnovu odluke Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 predviđeno je da se nastava i u toku drugog polugodišta odvija po istom modelu kao i u prvom polugodištu, tako da nastavljamo po istom modelu uz poštovanje epidemioloških mera. Učenici od prvog do četvrtog razreda dolaze na nastavu svakog dana, s tim da su učenici podeljeni u grupe. Dok učenici starijih razreda nastavu pohađaju po kombinovanom modelu, oni su takođe podeljeni u grupe, s tim da grupa A pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, dok grupa B utorkom i četvrtkom“, kazala je predagog  OŠ “Kralj Milutin” Jelena Stević Dimić, i dodala da za sada roditelju nisu prijavili da je neko dete bolesno, te da iz tog razloga neće krenuti u školu.

Za nastavak školske godine spremna je i OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Direktor ove obrazovne ustanove Ljubiša Karadžić ističe da su i đaci srećni što se vraćaju u školske klupe.

„Prvi dan škole svi su zdravi, i profesori i nastvanici, niko nam se nije javio preko društvenih mreža da je bolestan, možda imamo par učenika koji su zbog svojih roditelja u samoizolaciji ali i oni će se za par dana pridružiti ostalim đacima. Mi smo spremni, iako smo imali poteškoća sa poplavom u toku prošle nedelje. Učenici su stigli, poštuju se epidemiološke mere, držanje distance, nošenje maski. Nastava se izvodi po kombinovanom modelu, tačnije nastava je podeljena jer imamo više od 25 učenika po odeljenju, imao grupe A i B, koje se smenjuju, dok je jedna u školi druga prati nastavu on-lajn, i obrnuto. Trajanje časa ostalo je isto, 30 minuta“, kazao je Karadžić.

Karadžić očekuje da drugo polugodište protekne kao i prvo, da školski objekti neće biti podložni transmisiji virusa.

Direktor Građevinsko-saobraćajne škole u Gračanici Dejan Petković ističe da i srednje škole, po preporuci Ministarstva prosvete Republike Srbije, nastavu pohađaju po kombinovanom modelu.

„Nemamo nikakvih naznaka ili obaveštenja od roditelja da je neko bolestan. Nastavnici su svi došli na radna mesta. Spremno smo dočekali drugo polugodište“, kazao je Petković.

Direktori su napomenuli da se učionice čiste i dezinfikuju nakon svake smene učenika, te da se svi učenici kao i zaposleni pridržavaju propisanih mera. Takođe na ulasku u školu, vrši se dezinfekcija ruku svih đaka.

Školska godina bi trebalo zvanično da se završi 28. juna.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021