Vesti
Društvo

Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare

Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao obeležavanju početka izgradnje auto-puta E-80 Niš (Merošina) - Pločnik (Beloljin) (Foto Konstantin Kamenov FoNet)

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da će taj auto-put biti spas, pre svega, za Prokuplje, Kuršumliju, Blace i taj deo zemlje.

Ovo je veoma siromašan kraj, koji se sa auto-putem podiže. Veoma je važno što ćemo ovde izgaditi auto-put", naglasio je Vučić i dodao da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom i Gračanicom.

Ovo je veliki pomak za našu zemlju, naglasio je predsednik i zahvalio EU na finansijskoj pomoći za taj projekat.

Vučić je objasnio da radovi na prvoj deonici, na kojoj su danas počeli radovi, u dužini od 32,7 kilometara od Niša do Beloljina koštaju 226 miliona evra, od čega je Srbija 40 miliona evra dobila na poklon od Evropske unije.

"Do Merdara će ceo autoput da košta oko 650 miliona evra. To je ogroman novac koji ulažemo u deo Nišavskog i najveći deo Topličkog okruga", naglasio je Vučić i istakao da će autoput imati višestruki značaj za taj deo zemlje, pre svega, ekonomski i politički.

Vučić je izrazio nadu da od ukupno 650 miliona evra, koliko vredi projekat za ceo autoput, Srbija mogla na poklon od EU da dobije oko 130 miliona evra.

"Umemo da poštujemo novac koji dobijamo besplatno - 40 miliona evra poklona od EU samo za ovu deonicu. Mnogo hvala svim poreskim obveznicima EU", poručio je Vučić.

"Put spasa za narod iz Gračanice"

Vučić je istakao da će ovo biti put za razvoj Toplice i dela Nišavskog okruga, ali i za uspostavljanje bolje veze sa Srbima na Kosovu i Metohiji i bližih odnosa sa Albancima.

"Ovo je put spasa za naš narod iz Gračanice koji će u najkraćem mogućem vremenu moći da dođe do centralne Srbije", rekao je Vučić na otvaranju radova kod petlje Merošina.

Naglasio je da će autoput od Niša do Prokuplja biti gotov za dve i po godine.

"Za samo nekoliko godina biće gotov autoput od Niša do Merdara, a do Prokuplja za 2,5 godine. I stizaće se za 45 minuta od Niša do Merdara, a do Prokuplja za 15 ili 16 minuta lagane vožnje kroz prelepe predele Toplice i to najmodernijim autoputem koji će zameniti magistralne puteve", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da se u Srbiji trenutno gradi 10 autoputeva i brzih saobraćajnica.

"Ne stidim se da to kažem - mi ćemo morati da gradimo u budućnosti neuporedivo bolje odnose sa Albancima i o tome moramo da razmišljamo i gradimo infrastrukturu za to. Moći ćemo da imamo odlično tržište i u Tirani i Prištini za naše proizvode, a ono što ne proizvodimo moći ćemo da kupujemo jeftinije i smanjujemo troškove naših kompanija", rekao je Vučić.

"Auto-put za uspostavljanje bližih odnosa sa Albancima"

Početku radova prisustvuje šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.

Vučić je u razgovoru sa Žofreom rekao da je prvi put o tom projektu razgovarao još 2013. godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ukazao je da će auto-put doprineti i uspostavljanju bližih odnosa sa Albancima, kao i da će puno značiti za Srbe u Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi.

Građevinske mašine kompanije "Štrabag" počele su zemljane radove na deonici od petlje Merošina kod Niša do Pločnika u dužini 36,3 kilometra.

Deonica Niš–Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice.

To su petlja Merošina–Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1–petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok–petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad–petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Valona).

Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022