Vesti
Društvo

Počele restrikcije struje

Pad temperature je obnovio i redukcije električne energije na Kosovu, pa su udaljena sela i manje opštine u mraku i po 10 sati, pišu prištinski mediji.
Počele restrikcije struje
Počele restrikcije (Foto KPR)

Po većim centrima na Kosovu distributer električne energije - preduzeće KEDS primenjuje sistem tri sata sa, tri sata bez struje.

Žestoke redukcija električne energije počele su u nedelju, prenosi dnevnik Zeri.

KEDS je potvrdio urgentno stanje u energetskom sektoru. Po njihovim rečima do toga je došlo jer je u nedelju iz sistema ispao Blok B1 termoelektrane ”Kosovo B”.

”Prijavili smo nepredviđeno zaustavljanje Bloka B, termoelekrane “Kosovo B” i zbog toga imamo manjak od 250 megavata električne energije u sistemu”, izjavio je portparol KEDS-a Guri Škodra.

List “Koha ditore” prenosi da je redukcije bilo i u Prištini za razliku od ranije kada je KEDS čuvao ovaj grad od redukcija zbog najveće koncentracije stanovništva.

Mediji u Prištini navode da je krivac za ove redukcije, osim ispadanja bloka B je neprimenjivanje sporazuma koji su potpisali KOSTT i srpski operater EPS.

U saopštenju koje je KEDS izdao, kaže se da će zbog ispadanja bloka B koji proizvodi 250 megavata i nemogućnosti za uvoz električne energije, biti velikih redukcija struje.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020