Vesti
Društvo

Počele restrikcije struje

Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
Počele restrikcije struje
Ilustracija (Foto Kontakt plus)

U periodu od po dva sata bez i šest sati sa strujom od danas su počele restrikcije električne energije.

Kako su naveli u KEDS-u razlog za isključenja je povećanje cene struje na međunarodnom tržištu.

KEDS navodi da će potrošači biti snabdevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

KEDS je okrivio Vladu jer "dobavljačima nije podelila ni centa od subvencija u iznosu od 100 miliona evra".

"Prilikom vanredne revizije tarifa, regulator je uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona eura. Ni jedan cent od tog iznosa nije distribuiran dobavljaču. Ovo je dodatno pogoršalo situaciju", navedeno je u saopštenju.

Dodaju i da su danas, nekoliko meseci kasnije, iscrpljene sve finansijske mogućnosti.

"KEDS i KESCO, ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posledica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom", poručili su oni.

Nedavno je ministarka Artane Rizvanoli najavila tešku zimu i da se KEK priprema za intervencije na blokovima A i B na elektrani. Istovrmeno je pozvala građane da smanje potrošnju električne energije.

Zanimljivo je međutim, da je Vlada Kosova prošle nedelje odobrila još 40 miliona evra za potrošnju struje u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova gde se struja ne plaća više od 20 godina.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022