Vesti
Društvo

Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci

Predstavnici Agencije za statistiku Kosova (ASK) su u okviru priprema za organizaciju popisa stanovništva 2023. godine održali konsultativni sastanak sa opštinskim liderima i predstavnicima lokalnog nivoa na Kosovu.
Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci
Ilustracija (Foto istock)

Dijalog sa predstavnicima lokalnog nivoa, gradonačelnicima i predstavnicima lokalnih institucija na Kosovu u vezi sa organizacijom i nesmetanim sprovođenjem aktivnosti registracije stanovništva je važan deo međuinstitucionalne komunikacije i saradnje, saopšteno je medijima iz KAS-a.

Na osnovu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu, uloge i odgovornosti opština su definisane u okviru opštinske komisije za registraciju/popis (OKR) koja se formira u svakoj opštini. Sastav OKR treba da odražava etničku strukturu stanovništva, uz uvažavanje zakonske odredbe o predstavljanju nevećinskih zajednica.

OKR je odgovorna institucija, zajedno sa ASK, za organizaciju i obezbeđivanje ljudskih i tehnoloških resursa, obezbeđivanje prostora za obuku i druge aktivnosti, a pre datuma početka popisa stanovništva na Kosovu.

Sprovođenje svih normativnih mera i delegiranje odgovornosti na vreme direktno utiče na kvalitet i tačnost svih operativnih aktivnosti projekta popisa stanovništva, zaključeno je na sastanku.

Konsultativnom skupu su prisustvovali predstavnici ASK, predstavnici opština sa Kosova, predstavnici Zajednice kosovskih opština, predstavnici Ministarstva administracije lokalne samouprave, kao i predstavnici Populacionog fonda Ujedinjenih nacija - kancelarije na Kosovu. U saopštenju nema navoda da li je sastanku prisustvovao neko od predstavnika opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu.

Gradonačelnici i predstavnici opština su izrazili spremnost da obezbede neophodne ljudske i tehnološke kapacitete radi dobijanja rezultata koji će realno prikazati demografsko stanje. To će kasnije uticati na pravičnu raspodelu budžeta, opštinsku administrativnu organizaciju i obezbeđivanje usluga za građane na osnovu postojećeg stanja i potreba.

Predstavnici ASK predstavili su metodologiju pristupa implementaciji popisa 2023. godine sa fokusom na pripremne aktivnosti OKR.

Poručeno je da će ASK u okviru međuinstitucionalnog dijaloga narednih dana nastaviti javne konsultacije o ovoj temi sa važnim akterima na Kosovu.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023