Vesti
Društvo

Počela školska godina a đačke klupe prazne

U Srbiji je danas počela nova školska godina. Deca sa Kosova, koja nastavu prate po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, naredne dve nedelje će se školovati online.
Počela školska godina a đačke klupe prazne
Ilustracija (Foto Blic)

Do juče popodne većina roditelja iz srpskih sredina na centralnom Kosovu nije bila upoznata da li će njihova deca danas, 1. septembra, krenuti u školu. Uprave škola čekale su “do poslednjeg trenutka” rešenje za početak nove školske godine.

Iako je školstvo u srpskim sredinama po sistemu Reblike Srbije, školska godina će verovatno početi onoga trenutka kada to odluče kosovske vlasti. Za sada je najavljeno da će škole na Kosovu početi sa radom 14. septembra.

Međutim, postoji mogućnost daljeg odlaganja jer na takav korak pozivaja kosovska Unija sindikata prosvetnih radnika.

Sa druge strane, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM Jasmina Dedić je jutros za Kosovo online izjavila da će škole na Kosovu, koje rade po nastavnom planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, zbog loše epidemiološke situacije, početi danas sa onlajn nastavom.

Dedićeva nije precizirala kada će se deca vratiti u školske klupe ali je navela da će se situacija pažljivo pratiti.

Nešto prezicniji je juče bio ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević koji je rekao da će početak nastave na Kosovu “malo kasniti, jer vlast (Kosova) nije kooperativna”.

A vlast Kosova, odnosno njihov Nacionalni institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja Kosova, preporučuje da nova školska godina počne 14. septembra.Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021