Vesti
Društvo

Počela školska godina a đačke klupe prazne

U Srbiji je danas počela nova školska godina. Deca sa Kosova, koja nastavu prate po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, naredne dve nedelje će se školovati online.
Počela školska godina a đačke klupe prazne
Ilustracija (Foto Blic)

Do juče popodne većina roditelja iz srpskih sredina na centralnom Kosovu nije bila upoznata da li će njihova deca danas, 1. septembra, krenuti u školu. Uprave škola čekale su “do poslednjeg trenutka” rešenje za početak nove školske godine.

Iako je školstvo u srpskim sredinama po sistemu Reblike Srbije, školska godina će verovatno početi onoga trenutka kada to odluče kosovske vlasti. Za sada je najavljeno da će škole na Kosovu početi sa radom 14. septembra.

Međutim, postoji mogućnost daljeg odlaganja jer na takav korak pozivaja kosovska Unija sindikata prosvetnih radnika.

Sa druge strane, načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM Jasmina Dedić je jutros za Kosovo online izjavila da će škole na Kosovu, koje rade po nastavnom planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, zbog loše epidemiološke situacije, početi danas sa onlajn nastavom.

Dedićeva nije precizirala kada će se deca vratiti u školske klupe ali je navela da će se situacija pažljivo pratiti.

Nešto prezicniji je juče bio ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević koji je rekao da će početak nastave na Kosovu “malo kasniti, jer vlast (Kosova) nije kooperativna”.

A vlast Kosova, odnosno njihov Nacionalni institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja Kosova, preporučuje da nova školska godina počne 14. septembra.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020