Vesti
Društvo

Počela sa radom prva sigurna kuća u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić uručio je danas ključeve direktoru Međuopštinskog centra za socijalni rad Dejanu Đinoviću od novoizgrađene Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.
Počela sa radom prva sigurna kuća u Kosovskoj Mitrovici
Aleksandar Spirić i Dejan Đinović (Foto TV Most)

Spirić i Đinović su ovom prilikom potpisali ugovor o korišćenju Sigurne kuće, koju je Privremeni organ iz Kosovske Mitrovice dodelio Centru za socijalni rad.

Objekat je veličine 67 kvadratnih metara, a projekat izgradnje, po rečima Spirića, finansirala je Vlada Republike Srbije.

"Sigurna kuća na prostoru severa Kosova i Metohije nije postojala i zbog toga su žrtve nasilja bile u dodatnom problemu. Centar za socijalni rad nije bio u mogućnosti da im pruži adekvatnu pomoć, uprkos kvalitetnom stručnom kadru i volji da pomogne," kazao je Spirić.

Spirić je trakođe najavio da će Centar za socijalni rad uskoro dobiti i objekat u kojem će biti smeštena preostala tri socijalno-ugrožena lica koja se još uvek nalaze u staroj školi "Branko Radičević".

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Đinović je ovom prilikom istakao da ustanova kom on rukovodi raspolaže stručnim kadrom koji će biti u stanju da odgovori svim izazovima u procesu rada Sigurne kuće.

"Žrtvama će biti obezbeđena i adekvatna zdravstvena zaštita i besplatni pravni saveti kako bi žrtve nasilja maksimalno iskoristile svoja, zakonom, zagarantovana prava. Takođe smo predvideli i rad sa decom, žrtvama nasilja, kako bi prevazišla sve emocionalne krize koje su doživela”, istakao je Đinović.

Na pitanje kakav je sistem zaštite žrtava i njihove dece predviđen projektom izgradnje s obzirom na to da je ovo geografski i teritorijalno mala sredina gde pravosuđe, ni kosovsko, a ni srpsko - ne funkcioniše, te je samim tim, teže zaštiti žrtvu, Đinović je kazao da je rešen veliki problem, jer je prva najbliža Sigurna kuća bila u Kragujevcu ili Nišu.
 
“Procedura je ista kao i do sada, izmeštanje deteta iz nasilničke porodice i smeštanje u neku od institucija za smeštaj dece ili u hraniteljske porodice, u zavisnosti od kapaciteta. Sto se tiče samih profila žrtava nasilja, to su najčešće majke sa decom, a rad sa ženom žrtvom nasilja obuhvata, pored rada na prevazilaženju emotivnih i psiholoških problema, stvaranje osećaja sigurnosti, ali i obezbeđivanje materijalnih sredstava, omogućavanje samostalnog funkcionisanja te osobe i nalaženje sigurnijeg smeštaja," rekao je Đinović.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020