Vesti
Društvo

Počela sa radom prva sigurna kuća u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić uručio je danas ključeve direktoru Međuopštinskog centra za socijalni rad Dejanu Đinoviću od novoizgrađene Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.
Počela sa radom prva sigurna kuća u Kosovskoj Mitrovici
Aleksandar Spirić i Dejan Đinović (Foto TV Most)

Spirić i Đinović su ovom prilikom potpisali ugovor o korišćenju Sigurne kuće, koju je Privremeni organ iz Kosovske Mitrovice dodelio Centru za socijalni rad.

Objekat je veličine 67 kvadratnih metara, a projekat izgradnje, po rečima Spirića, finansirala je Vlada Republike Srbije.

"Sigurna kuća na prostoru severa Kosova i Metohije nije postojala i zbog toga su žrtve nasilja bile u dodatnom problemu. Centar za socijalni rad nije bio u mogućnosti da im pruži adekvatnu pomoć, uprkos kvalitetnom stručnom kadru i volji da pomogne," kazao je Spirić.

Spirić je trakođe najavio da će Centar za socijalni rad uskoro dobiti i objekat u kojem će biti smeštena preostala tri socijalno-ugrožena lica koja se još uvek nalaze u staroj školi "Branko Radičević".

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Đinović je ovom prilikom istakao da ustanova kom on rukovodi raspolaže stručnim kadrom koji će biti u stanju da odgovori svim izazovima u procesu rada Sigurne kuće.

"Žrtvama će biti obezbeđena i adekvatna zdravstvena zaštita i besplatni pravni saveti kako bi žrtve nasilja maksimalno iskoristile svoja, zakonom, zagarantovana prava. Takođe smo predvideli i rad sa decom, žrtvama nasilja, kako bi prevazišla sve emocionalne krize koje su doživela”, istakao je Đinović.

Na pitanje kakav je sistem zaštite žrtava i njihove dece predviđen projektom izgradnje s obzirom na to da je ovo geografski i teritorijalno mala sredina gde pravosuđe, ni kosovsko, a ni srpsko - ne funkcioniše, te je samim tim, teže zaštiti žrtvu, Đinović je kazao da je rešen veliki problem, jer je prva najbliža Sigurna kuća bila u Kragujevcu ili Nišu.
 
“Procedura je ista kao i do sada, izmeštanje deteta iz nasilničke porodice i smeštanje u neku od institucija za smeštaj dece ili u hraniteljske porodice, u zavisnosti od kapaciteta. Sto se tiče samih profila žrtava nasilja, to su najčešće majke sa decom, a rad sa ženom žrtvom nasilja obuhvata, pored rada na prevazilaženju emotivnih i psiholoških problema, stvaranje osećaja sigurnosti, ali i obezbeđivanje materijalnih sredstava, omogućavanje samostalnog funkcionisanja te osobe i nalaženje sigurnijeg smeštaja," rekao je Đinović.Ostale vesti

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021