Vesti
Društvo

Počela nova školska godina

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je počela nova školska 2016/17. godina. Na Kosovu i Metohiji đaci na vreme u klupe. Problem je zadržavanje udžbenika na prelazima. 
Počela nova školska godina
O.Š Kralj Milutin (Foto arhiva Kim)

Oko 900.000 ucenika sešće u đačke klupe, od kojih će skoro 70.000 to učiniti prvi put.

U škole će krenuti mališani rodeni u periodu od 1. marta 2009. do 28. februara 2010., kojih je oko 1.200 više nego prethodne godine.

Na Kosovu i Metohiji danas će u školske klupe oko 20.000 učenika, što je prema rečima načelnika školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predraga Stojčetovića na nivou od prošle godine.

On je u izjavi za TV Most rekao da postoji problem sa udžbenicima za osnovne i srednje škole, jer je zabranjen njihov ulazak iz centralne Srbije.

Direktor Osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić takođe je rekao da se čeka na rešavanje ovog problema, ali da đaci, dok ne stignu novi udžbenici, mogu da koriste i stare.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020