Vesti
Društvo

Počela nastava u Srednjoškolskom centru

Posle 22 godine korišćenja prostorija osnovnih škola na centralnom Kosovu, tri srednje škole proterane iz Prištine – Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska i Medicinska konačno su dobile svoje sedište. Danas je zvanično počela nastava u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
Počela nastava u Srednjoškolskom centru
Počela nastava u Srednjoškolskom centru (Foto Kim)

U ovu ustanovu, izgrađenu sredsvima EU, prešlo je 267 učenika Medicinske škole, 192 Ekonomske i 146 đaka Gimnazije. Osim objekta promenjen je i početak časova, pa se sada u školu dolazi sat vremena kasnije. Međutim, nastava će trajati kao i do sada srkaćeno, po 40 minuta.

„Sviđa mi se, baš je lepa izgradnja, mnogo su bolji uslovi, na nama je sad samo da učimo. Sada je lakše što časovi počinju kasnije zbog ranog ustajanja, pomereno je samo za 40 minuta ali i to nam je dovoljno“, kazao je Dimitrije Živić.

„Objekat je fenomenalan, imamo sve uslove za svaki sport i za sve predmete. Mnogo je lakše što ustajemo kasnije“, rekao je Aleksa Simić.

„Očekivala sam nešto više, ali nije ni ovo loše. Jako sam zadovoljna što nastava počinje kasnije“, rekla je Miljanja Ilić.

„Lepo je, sada imamo sve uslove za rad. Super je što časovi počinju kasnije, mogu duže da spavam“, naveo je Petar Perić.

Površina zgrade Srednjoškolskog centra je od preko 8,000 m2, a osim dovoljnog broja učionica, škole su dobile i kabinete za izvođenje stručne nastave, kantinu, opremljenu sportsku salu. Za izgradnju ovog objekta Kancelarija Evropske Unije na Kosovu potrošila je 2,7 miliona evra, a Opština Gračanica ga je opremila.

"Dugo smo iščekivali ovaj dan. Jutros je zvono zazvonilo, deca su ušla u školu sa jednim osmehom, radosni. Svi su to iščekivali i konačno se ostvario san svih nas, i učenika i profesora i roditelja. Imamo jedan ovakav gde će moći da se odvija nastava u najboljem redu. Konačno imamo nešto što je naše, što pripada nama. Tamo smo bili podstanari u zgradi osnovne škole", kazao je za RTV Kim direktor Gimnazije Dejan Denić.

Direktor Medicinske škole kaže da su sada uslovi za rad znatno bolji.

"Čudno i radosno, svi smo nekako ushićeni. Prelepo je. Posle 22 godine smo u našim prostorijama. Imamo dovoljan broj učionica, imamo kabinete za praktičnu nastavu, imamo kabinet informatike. Bolji i funkcionalniji uslovi, imaće i bolji efekat i na decu i na sama predavanja i na samo učenje. Sada su svi na jednom mestu. Do sada su bili izmešteni u Gračanici, Gušterici i Lepini, sada su svi ovde i mislim da će sve to da ide dobrim tokom", kazao je Živić.

Zadovoljna je i direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić.

"Konačno smo dobili svoj prostor. Moram da se zahvalim svima u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" koji su bili izvrsni domaćini 22 godine", kazala je ona u izjavi za RTV Kim.

Profesori se nadaju da će novi i bolji uslovi uticati i na produktivnost rada učenika.

Moram reći da je ovaj objekat dugo iščekivan i da je izuzetno lep. Novo je, uslovi su izuzetno dobri i nadamo se da će i rad biti mnogo lakši i za nas a naročito za učenike. Moći ćemo da radimo i u kabinetima, ono što ranije nismo mogli", kazao je Bojan Petković profesor predmeta Osnovi ekonomije.

Profesorka  Zdravstvene nege u Medicinskoj školi Aleksandra Vasić kaže da su novim prostorijama zadovoljni i profesori i učenici.

"Mi smo prezadovoljni. Konačno imamo uslove onakve kakve smo očekivali i kakve zaslužujemo, na kraju krajeva posle 22 godine rada u uslovima koji su bili, mogu da kažem, bezuslovni".

Pored adekvatno opremljene sportske sale, izgrađen je i sportski teren sa pratećim rekvizitima na površini od 7,900 m2.

 

 Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022