Vesti
Društvo

Počela književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“

„Mladi ljudi koji su u stanju da artikulišu svoj emotivni svet u tekst ne izrastaju u nesrećne individue izgubljene u materijalnom“, smatra bibliotekarka Milica Matijević. Ona uz pesnika Acu Vidića pomaže učesnicima književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“ koja se održava u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

Počela književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“
Detalj sa radionice (Foto Kim)

Učesnici književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“ će tokom narednih sedam dana imati prilike da dodatno razviju kulturu pismenog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost.

„Očekujem da ću na pismenim zadacima u školi pisati bolje i lepše sastave. Danas na radionici pišemo sastav na osnovu reči na koju prvo pomislimo. Ja pišem o jeseni, zato što volim da opisujem prirodu i zato što ima lepih boja koje mogu da se opišu“, kazala je trinaestogodišnja Anastasija Aritonović iz Gračanice.

„Radionicu sam pohađao i prošle godine, imam jako lepo iskustvo i mislim da ću ove godine biti još srećniji ovde i da će mi biti zabavno. Očekujem da na kraju ove radionice steknem više iskustva, ali i da ću upoznati puno novih drugara i drugarica“, rekao je dvanaestogodišnji Luka Jovanović iz Bresja.

„Prvi put učestvujem na radionici. Prijavila sam se kako bih videla mogu li da osmislim svoju pesmu i priču. Ovde mi se jako sviđa i mislim da je zanimljivo. Pišem o učenju, o danima od početka školske godine. Sećam se svakog dana škole i želim da napišem kako sam prošla do sada“, navela je desetogodišnja Helena Popović iz Gračanice.

Pesnik i književnik Aca Vidić rekao je da je cilj radionice da deca od malih nogu oforme svoju ličnost i ljubav prema umetnosti.

„Deca su ovde izazito talentovana, imaju pojačan osećaj za nacionalno biće i indentitet. Nama to omogućava da sa njima lakše radimo, ne treba posebno da im utiskujemo taj žig srpstva, osnovne kulture i pismenosti. Ona to dobijaju svojim vaspitanjem i obrazovanjem u školi i nadogradnjom sa ljudima i starijima iz svoje generacije. Sa nama će, ovom prilikom, saznati neke stvari iz naših iskustava koje nisu mogli da saznaju iz ostatka društva sa kojim su se družili“, rekao je Vidić i dodao da je suština radionice kreativnost i sloboda u očuvanju jezika i ćirilice kao pisma.

Književnica i najbolja bibliotekarka u Srbiji Milica Matijević kazala je da je najvažniji cilj ove radionice podstaći kreativnost kod dece, naučiti ih kako da „čuvaju jezik i lepo pišu“.

„Jezik je koren i suština našeg bića. Ako zadržite u sebi te prave reči, ako umete da komunicirate sa drugim ljudima vi, zapravo, budete srećan čovek. Kada ih već jako mlade naučite da umeju da artikulišu svoj emotivni svet u neki tekst koji postoji, ako umeju da se iskažu drugim ljudima, oni su u nekim kasnijim godinama intelektualci, oni koji razumeju svet i pojave oko sebe. Nisu nesrećne individue izgubljene u svetu materijalnog“, kazala je Matijevićeva.

Projekt menadžer Doma kulture Gračanica Ljubica Vucić kazala je za RTV Kim da radionicu pohađa oko 30 učesnika sa centralnog Kosova.

„Cilj književne radionice je očuvanje srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, da se deci približi ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju. Takođe, želimo da pronađemo decu koja imaju talenat za pisanje i usmerimo ih na pravi put“, kazala Vucićeva.

Radionica će trajati do 18. novembra, kada će se u Domu kulture Gračanica održati književo veče na kome će učesnici pročitati svoje radove, a tri najbolja autora dobiće simbolične novčane nagrade.

Književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“ organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020