Vesti
Društvo

Počela književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“

„Mladi ljudi koji su u stanju da artikulišu svoj emotivni svet u tekst ne izrastaju u nesrećne individue izgubljene u materijalnom“, smatra bibliotekarka Milica Matijević. Ona uz pesnika Acu Vidića pomaže učesnicima književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“ koja se održava u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

Počela književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“
Detalj sa radionice (Foto Kim)

Učesnici književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“ će tokom narednih sedam dana imati prilike da dodatno razviju kulturu pismenog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost.

„Očekujem da ću na pismenim zadacima u školi pisati bolje i lepše sastave. Danas na radionici pišemo sastav na osnovu reči na koju prvo pomislimo. Ja pišem o jeseni, zato što volim da opisujem prirodu i zato što ima lepih boja koje mogu da se opišu“, kazala je trinaestogodišnja Anastasija Aritonović iz Gračanice.

„Radionicu sam pohađao i prošle godine, imam jako lepo iskustvo i mislim da ću ove godine biti još srećniji ovde i da će mi biti zabavno. Očekujem da na kraju ove radionice steknem više iskustva, ali i da ću upoznati puno novih drugara i drugarica“, rekao je dvanaestogodišnji Luka Jovanović iz Bresja.

„Prvi put učestvujem na radionici. Prijavila sam se kako bih videla mogu li da osmislim svoju pesmu i priču. Ovde mi se jako sviđa i mislim da je zanimljivo. Pišem o učenju, o danima od početka školske godine. Sećam se svakog dana škole i želim da napišem kako sam prošla do sada“, navela je desetogodišnja Helena Popović iz Gračanice.

Pesnik i književnik Aca Vidić rekao je da je cilj radionice da deca od malih nogu oforme svoju ličnost i ljubav prema umetnosti.

„Deca su ovde izazito talentovana, imaju pojačan osećaj za nacionalno biće i indentitet. Nama to omogućava da sa njima lakše radimo, ne treba posebno da im utiskujemo taj žig srpstva, osnovne kulture i pismenosti. Ona to dobijaju svojim vaspitanjem i obrazovanjem u školi i nadogradnjom sa ljudima i starijima iz svoje generacije. Sa nama će, ovom prilikom, saznati neke stvari iz naših iskustava koje nisu mogli da saznaju iz ostatka društva sa kojim su se družili“, rekao je Vidić i dodao da je suština radionice kreativnost i sloboda u očuvanju jezika i ćirilice kao pisma.

Književnica i najbolja bibliotekarka u Srbiji Milica Matijević kazala je da je najvažniji cilj ove radionice podstaći kreativnost kod dece, naučiti ih kako da „čuvaju jezik i lepo pišu“.

„Jezik je koren i suština našeg bića. Ako zadržite u sebi te prave reči, ako umete da komunicirate sa drugim ljudima vi, zapravo, budete srećan čovek. Kada ih već jako mlade naučite da umeju da artikulišu svoj emotivni svet u neki tekst koji postoji, ako umeju da se iskažu drugim ljudima, oni su u nekim kasnijim godinama intelektualci, oni koji razumeju svet i pojave oko sebe. Nisu nesrećne individue izgubljene u svetu materijalnog“, kazala je Matijevićeva.

Projekt menadžer Doma kulture Gračanica Ljubica Vucić kazala je za RTV Kim da radionicu pohađa oko 30 učesnika sa centralnog Kosova.

„Cilj književne radionice je očuvanje srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, da se deci približi ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju. Takođe, želimo da pronađemo decu koja imaju talenat za pisanje i usmerimo ih na pravi put“, kazala Vucićeva.

Radionica će trajati do 18. novembra, kada će se u Domu kulture Gračanica održati književo veče na kome će učesnici pročitati svoje radove, a tri najbolja autora dobiće simbolične novčane nagrade.

Književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“ organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021