Vesti
Društvo

Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini

U Prištini je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju zgrade Ambasade SAD-a na Kosovu. Ambasadorka Trejsi En Džejkobson kazala da je danas postavljen i temelj trajne podrške Kosovu.
Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini
Postavljen kamen temeljac za igradnju zgrade ambasade (Foto Kim)

U obraćanju pred polaganje kamena temljeca za izgradnju nove zgrade, američka ambasadorka Trejsi En Džejkobson je rekla da su zaposleni u ovoj ambasadi radili i u lošim uslovima kako bi pomogli Kosovu.

“Veliki put smo prevalili do sada sa Kosovom, od vremena kada smo negde krajem devedesetih godina otvorili naš prvi informacioni centar ovde u Prištini. I tokom tih 16 odina radili smo u neadekvatnim uslovima da bismo pomogli Kosovu na putu ekonomskog i demokratskog razvoja. Tako da danas ovde ne polažemo kamen temeljac samo za preko potrebnu novu zgradu ambasade, već i dokaz naše trajne posvećenosti i podrške Kosovu“, rekla je Džejkobson.

Zahvalnost Sjedinjenim američkim državama na pomoći izrazila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga, naglasivši da je Amerika njegova najveća i najodanija podrška.  

„Ja vam zahvaljujem što ste verovali da možemo, i bili uporni da stvorite Kosovo koje je drukčije nego što je bilo, da Kosovo bude mesto jednakih mogućnosti, da bude naš zajednički dom. Uz vašu podršku mi smo izgradili mostove saradnje i poboljšali odnose koji su se pogoršali za vreme poslednjeg rata”, rekla je Jahjaga koja se okupljenima obratila i na srpskom jeziku.

Jahjaga je istakla da će većinski narod nastaviti da brine i o ostalim zajednicama koje žive na Kosovu. “Kosovo i njeni građani žele da stvore stabilnu budućnost u kojoj svaki građanin nosi deo svoje odgovornosti i deli privilegije”, rekla je ona.  

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i premijer Kosova Isa Mustafa, pojedini ministri u vladi i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Prostor na kojem je započeta izgradnja nove zgrade američke ambasade prostire se na površini od skoro pet hektara. Novi kompleks će imati poslovnu zgradu, prostor za američke marince, konzularno odeljenje za izdavanje viza, kao i pomoćne objekte. Na izgradnji energetski efikasnog objekta, vrednog 215 miliona dolara, angažovaće se sedamsto radnika.Ostale vesti

Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020
Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja
U saradnji sa tri osnovne škole na teritoriji Opštine Gračanica, NVO „Putevima sunca“ organizuje kreativnu radionicu fotografije. Tema programa su vršnjačko nasilje i uticaj društvenih mreža na mlade.
  • 03.06.2020