Vesti
Društvo

Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini

U Prištini je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju zgrade Ambasade SAD-a na Kosovu. Ambasadorka Trejsi En Džejkobson kazala da je danas postavljen i temelj trajne podrške Kosovu.
Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini
Postavljen kamen temeljac za igradnju zgrade ambasade (Foto Kim)

U obraćanju pred polaganje kamena temljeca za izgradnju nove zgrade, američka ambasadorka Trejsi En Džejkobson je rekla da su zaposleni u ovoj ambasadi radili i u lošim uslovima kako bi pomogli Kosovu.

“Veliki put smo prevalili do sada sa Kosovom, od vremena kada smo negde krajem devedesetih godina otvorili naš prvi informacioni centar ovde u Prištini. I tokom tih 16 odina radili smo u neadekvatnim uslovima da bismo pomogli Kosovu na putu ekonomskog i demokratskog razvoja. Tako da danas ovde ne polažemo kamen temeljac samo za preko potrebnu novu zgradu ambasade, već i dokaz naše trajne posvećenosti i podrške Kosovu“, rekla je Džejkobson.

Zahvalnost Sjedinjenim američkim državama na pomoći izrazila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga, naglasivši da je Amerika njegova najveća i najodanija podrška.  

„Ja vam zahvaljujem što ste verovali da možemo, i bili uporni da stvorite Kosovo koje je drukčije nego što je bilo, da Kosovo bude mesto jednakih mogućnosti, da bude naš zajednički dom. Uz vašu podršku mi smo izgradili mostove saradnje i poboljšali odnose koji su se pogoršali za vreme poslednjeg rata”, rekla je Jahjaga koja se okupljenima obratila i na srpskom jeziku.

Jahjaga je istakla da će većinski narod nastaviti da brine i o ostalim zajednicama koje žive na Kosovu. “Kosovo i njeni građani žele da stvore stabilnu budućnost u kojoj svaki građanin nosi deo svoje odgovornosti i deli privilegije”, rekla je ona.  

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i premijer Kosova Isa Mustafa, pojedini ministri u vladi i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Prostor na kojem je započeta izgradnja nove zgrade američke ambasade prostire se na površini od skoro pet hektara. Novi kompleks će imati poslovnu zgradu, prostor za američke marince, konzularno odeljenje za izdavanje viza, kao i pomoćne objekte. Na izgradnji energetski efikasnog objekta, vrednog 215 miliona dolara, angažovaće se sedamsto radnika.Ostale vesti

UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021