Vesti
Društvo

Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini

U Prištini je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju zgrade Ambasade SAD-a na Kosovu. Ambasadorka Trejsi En Džejkobson kazala da je danas postavljen i temelj trajne podrške Kosovu.
Počela izgradnja zgrade ambasade SAD-a u Prištini
Postavljen kamen temeljac za igradnju zgrade ambasade (Foto Kim)

U obraćanju pred polaganje kamena temljeca za izgradnju nove zgrade, američka ambasadorka Trejsi En Džejkobson je rekla da su zaposleni u ovoj ambasadi radili i u lošim uslovima kako bi pomogli Kosovu.

“Veliki put smo prevalili do sada sa Kosovom, od vremena kada smo negde krajem devedesetih godina otvorili naš prvi informacioni centar ovde u Prištini. I tokom tih 16 odina radili smo u neadekvatnim uslovima da bismo pomogli Kosovu na putu ekonomskog i demokratskog razvoja. Tako da danas ovde ne polažemo kamen temeljac samo za preko potrebnu novu zgradu ambasade, već i dokaz naše trajne posvećenosti i podrške Kosovu“, rekla je Džejkobson.

Zahvalnost Sjedinjenim američkim državama na pomoći izrazila je predsednica Kosova Atifete Jahjaga, naglasivši da je Amerika njegova najveća i najodanija podrška.  

„Ja vam zahvaljujem što ste verovali da možemo, i bili uporni da stvorite Kosovo koje je drukčije nego što je bilo, da Kosovo bude mesto jednakih mogućnosti, da bude naš zajednički dom. Uz vašu podršku mi smo izgradili mostove saradnje i poboljšali odnose koji su se pogoršali za vreme poslednjeg rata”, rekla je Jahjaga koja se okupljenima obratila i na srpskom jeziku.

Jahjaga je istakla da će većinski narod nastaviti da brine i o ostalim zajednicama koje žive na Kosovu. “Kosovo i njeni građani žele da stvore stabilnu budućnost u kojoj svaki građanin nosi deo svoje odgovornosti i deli privilegije”, rekla je ona.  

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i premijer Kosova Isa Mustafa, pojedini ministri u vladi i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Prostor na kojem je započeta izgradnja nove zgrade američke ambasade prostire se na površini od skoro pet hektara. Novi kompleks će imati poslovnu zgradu, prostor za američke marince, konzularno odeljenje za izdavanje viza, kao i pomoćne objekte. Na izgradnji energetski efikasnog objekta, vrednog 215 miliona dolara, angažovaće se sedamsto radnika.Ostale vesti

Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020
Završena rekonstrukcija Doma kulture u Donjoj Gušterici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika obišao rekonstruisani Dom kulture u Donjoj Gušterici. „Ono što je urađeno značiće mnogo za meštane naše okoline, jer se u Domu organizuju različite kulturne manifestacije“, kazala je direktorica ove ustanove Vesna Kukureković.
  • 22.10.2020