Vesti
Društvo

Počela izgradnja nove škole u Suvom Dolu

Nova školska zgrada veličine 370 kvadratnih metara biće izgrađena u narednih dva i po meseca u Suvom Dolu kod Lipljana. Danas je postavljen kamen temeljac.
Počela izgradnja nove škole u Suvom Dolu
Direktorka škole postavlja kamen temeljac (Foto Kim)

Nakon što se okonča pandemija, učenici Osnove škole "Braća Aksić" u Suvom Dolu krenuće u novu školsku zgradu. Danas je postavljen kamen temeljac, a kako se očekuje, zgrada bi trebalo da bude završena za 75 radnih dana.

Škola se gradi sredstvima Opštine Gračanica, čije je predsednik Srđan Popović zajedno sa direktrokom Bogdankom Mirić i predsednikom Privremenog organa opštine Lipljan Zlatkom Lazićem položio kamen temeljac.

"Opština Gračanica nastavlja da ulaže u projekte koji su bitni za obrazovanje naše dece. Naša deca treba da imaju dobre uslove za samo obrazovanje i ne smeju da oskudevaju ni u čemu. Evo nas danas u Suvom Dolu. Tačno iza nas će se izgraditi nova škola od 370 kvadrata koja je sasvim dovoljna za ova mesta".

Školu će pohađati 40 učenika od prvog do osmog razreda iz Suvog Dola, Novog Naselja, Lipljana, Skulaneva.

"Verujem da će sa boljim uslovima za školovanje da se poboljšati i sama nastava. Meni je drago da smo ovde, da su svi zadovljni i da će deca biti u školskim klupama nakon završetka pandemije".

"Školstvo i zdravstvo su stubovi našeg opstanka na Kosovu i Metohiji i zbog toga ćemo mi nastaviti da ulažemo, da stvaramo za našu decu i za našu budućnost", istakao je Popović.

"To je još jedan u nizu projekata Odeljenja za obrazovanje i kulturu Opštine Gračanica. Ovde će meštani, odnosno učenici Suvog Dola dobiti jedan savremeni objekat u kome će pohađati nastavu i to u najboljim mogućim uslovima. Mi smo pre dve godine došli ovde sa idejom da rekonstruišemo postojeći objekat, ali arhitekte su rekle da je mnogo bolje raditi novi objekat jer postojeći nije moguće rekonstruistai", rekla je direktorka Odeljenja za obrazovanje Brankica Ničić ističući da je postojeća školska zgrada stara blizu sto godina.

Bodanka Mirić, direktorka škole "Braća Aksić" kazala je da je vest o izgradnji nove školske zgrade obradovala upravu i zaposlene u ovoj ustanovi.

"Želim puno uspeha našoj deci i želim svima u Srbiji da kažem - vratite se, dođite da nas bude što više, jer ima nas ovde i radićemo u boljim uslovima i bićemo srećni. Želimo da bude još više dece, nadamo se povratku", kazala je Mirićeva dodajući da će ove godine u prvi razred krenuti samo šest prvaka.

Ukupna vrednost projekta je 109 hiljada evra. Prema rečima, predsednika opštine, škola će biti naknadno opremljena novim nameštajem, a za početak će koristiti postojeći inventar.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020