Vesti
Društvo

Počela izgradnja autoputa

Svečanom ceremonijom u selu Ugljare, počela je izgradnja autoputa Priština-Đeneral Jankovic-Skoplje.
Počela izgradnja autoputa
Izgradnja puta (Foto arhiva Kim)

Za kosovsku opoziciju ova saobraćajna deonica je sporna, pa najavljuje da projekat  biti preispitan.

Koalicija DSK-ABK- Inicijativa za Kosovo i Samoopredelenje iznela je kritike na račun kosovske vlade ukazujući da nova vlada još nije formirana, da je aktuelna vlada u ostavci i da nema pravo da donosi ovako velike odluke, te najavljuju da će nova vlada preispitati celokupni projekat.

Projekat autoputa koštaće kosovsku vladu 600 miliona evra. Izvođač radova biće americko-turska kompanija "Bektel - Enka".

Na cermoniji je premijer Hašim Tači rekao da je ovo jedan od najznačajnih projekata koji povezuje ljude i omogućava približavanje ljudi i razvoj privrede.

Tači je dodao da će ovaj autoput nositi ime velikog albanskog intelektualca i političara iz Makedonije Arbera Džaferija.

Ceremoniji je prisustvovao i zamenik makedonskog premijera Musa Džaferi koji se istakao da se vlade pamte po ovako "grandioznim projektima".

Svečanosti je prisustvovala američka ambasadorka. I pored poziva Tačija da se obrati prisutnima, Trejsi En Džejkobson je odbila da se obrati.Ostale vesti

Od ponedeljka se ukida mera samoizolacije i zabrana kretanja

Ministar zdravlja Armend Zemaj, najavio je danas ublažavanje mera u borbi protiv koronavirusa. Od ponedeljka 8. juna, građani koji uđu na Kosovo neće biti povrgnuti samoizolaciji, takođe, ukida se mera zabrane kretanja od 21 sat do pet časova ujutru, prenosi Koha.

  • 06.06.2020
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020