Vesti
Društvo

Plivanje za Časni Krst na severu u senci poplava

Danas je Bogojavljenje, kada se prema tradiciji pliva za Časni krst. Ono što je u većinski srpskim sredinama na današnji centralni događaj, ove godine prolazi u senci velikih i gotovo iznenadnih poplava širom Kosova.
Plivanje za Časni Krst na severu u senci poplava
Plivanje za časni krst na Gazivodana (Printskrin Instagram @zubinpotokinfo)

Čini se da je do sada najteža situacija u opštini Zubin Potok, gde se upravo i održava centralna manifestacija plivanja za Časni krst na Gazivodskom jezeru.

Izostao je prenos svojevrsnog spektakla, ali i bodrenje plivača brojnih poštovalaca ove tradicije koji se svake godine okupe na gazivodskoj brani.

I naša ekipa je bila onemogućena da ove godine uživo prenosi događaj. Na putu ka Gazivodu zaustavili su nas – usled odrona i poplava, blokirani putevi i to iz oba pravca ka Zubinom Potoku – Južne Mitrovice i Zvečana.

Mladić iz ovog kraja Nikola Đinović prvi je doplivao do Časnog Krsta.

Kako javlja Instagram stranica Zubin Potok info, za Časni krst plivalo je preko 50 učesnika, а ceremoniji je prisustvovalo lokalno sveštenstvo.

Pobednik je kao nagradu, osim krsta do kojeg je doplivao, obio zlatnik, blagodarnicu, dečansko vino i novčanu nagradu. Blagodarnicu i flašu dečanskog vina dobili su i ostali učesnici.

Manifestaciju su tradicionalno organizovali crkvena opština Dubokopotočka i Dom kulture „Stari Kolašin“, pod pokroviteljstvom Kancelarije za KiM i opštine Zubin Potok.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023