Vesti
Društvo

Plemetina: Život u “limenim kutijama”

Pomoć u vidu ogreva i garderobe olakšaće predstojeći period stanarima Kontejnerskog naselja u Plemetini. Interno raseljene porodice koje u ovom naselju čekaju još jednu zimu posetio je direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić.
Plemetina: Život u “limenim kutijama”
Plemetina (Foto Kim)

U „limenim kutijama“ je zimi izuzetno hladno, leti je vrelo, ali porodice kojima je to dom nemaju izbora. Nadu da će u skorije vreme njihovo stambeno pitanje biti trajno rešeno - ne gube.

“Život je ovde tokom leta previše topao, a preko zime previše hladan. Uslovi su minimalni. Drva za ogrev nam mnogo znače. Do sada nam je pomagao samo Crveni krst, koji nam jednom godišnje donosi paket hrane”, kazao je Miodrag Vukobratović.

U kontejnerima je najteže preživeti zimu, kaže otac četvoro dece Idriz.

“Zalede nam se zidovi. Punimo flaše toplom vodom kako bi se deca preko noći ugrejala, ali se to do jutra zaledi”, navodi Idriz.

Pomoć u vidu ogreva i garderobe interno raseljenim licima koja žive u ovom naselju uručili su direktor Kancelarije za pitanje zajednica pri Vladi Kosova Ivan Tomić i savetnica ministra za povratak Snežana Karadžić.

“Ministarstvo za zajednice i povratak je doniralo humanitarne pakete porodicama koje žive u kontejnerskom naselju, a mi smo obećali da ćemo donirati pomoć u vidu drva za ogrev. To obećanje smo i ispunili. Trebalo nam je malo vremena, najviše zbog birokratije, ali najbitnije je da su ti ljudi dobili ogrev i da će zimu dočekati mirno”, kazao je Tomić.

“Tokom nedavne posete ministra Dalibora Jevtića razgovaralo o tome na koji način trajno rešiti stambeno pitanje porodica koje žive u kontejnerskom naselju. Tu su pokrenute izvesne aktivnosti od strane ministarstva i uskoro očekujemo pozitivno rešenje”, kazala je savetnica ministra za zajednice i povratak Snežana Karadžić.

Tomić i Karadžićeva posetili su i Ljubicu Arsić, socijalno ugroženu staricu iz Plemetine koja je sa sestrom privremeno smeštena kod rođaka, jer čeka na završetak radova na izgradnji kuće. Podizanje njenog novog doma finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Baka Ljubica, od danas, za grejanje može da koristi novi šporet.

“Uveli su mi struju, doneli su mi šporet. Ostalo je još vodu da mi srede jer nemam gradsku, a nemam ni bunar”, kazala je baka Ljubica.

Garderoba koja je obezbeđena za raseljene i socijalno ugrožene porodice prikupljena je preko NVO "Mlada Gračanica". Ministarstvo za zajednice i povratak protekle nedelje je za ove ljude obezbedilo pomoć u hrani i higijenskim paketima.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021