Pijaca u Gračanici: Cene rastu, a ponuda prosečna

Utorak i petak su dani kada se na Zelenoj pijaci u Gračanici može videti i kupiti sveže voće i povrće, ali i hrana i pića. Osim domaće robe, ima i iz uvoza koja uglavno stiže iz Albanije i Makedonije. Prodavci kažu da su cene pristupačne, dok je za kupce sve skupo i nedovoljno kvalitetno.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa pijace u Gračanici (Foto Kim)

Na lokalnoj pijaci u Gračanici na tezgama se mogu pronaći proizvodi od povrća i voća do domaćih alkoholnih pića i rasada za bašte, ali i mlečnih proizvoda. Prodavci kažu da je roba sveža i vrlo pristupačna.

“Skoro svakog dana sam na pijaci, prodajem rasade bosiljka, paradajza, kupusa, feferona, imala sam rani paradajz i papriku, ali se sve prodalo. U plaseniku sadim i rasad za prodaju, odvajamo koren po koren rasada, pakujemo u čašice i tako prodajemo. Koren bosiljka je 50 centi, kupusa 20 centi, feferona 10 centi, paradajz je 15 do 20 centi. Prodaja nije loša, ja sam zadovoljna ”, rekla je Nada Cvejić iz Livađa.

“Svakog petka i utorka sam ovde, prodajem krastavac, paradajz, luk, rakiju, lešnike, sve domaće proizvodeno. Prodajem i rasad za bašte, cena rasada iz plastenika je 3 čaše za 1 evro paradajza i krastavca, tri vezice luka za 1 evro. Prodaja je slaba, malo ima kupaca”, istakla je Desanka Maksimović iz Gračanice.

“Svakog utorka i petka sam ovde. Prodajem cveće, domaći rasad paprike. Prodaja ide slabo, ljudi nemaju para. Cene cveća su manje od 20 centi, rasad paprike od 20 do25 centi” rekao je Gafor Rećica iz Lipljana.

Pored domaćih proizvoda može se naći i uvezena roba. Već zrelo povrće, koje stiže na našu pijacu iz Albanije i Grčke.

“Kilogram neljute paprika je 1 evro, 1,5 evro kilogram ljute paprika, 1 evro je kilogram paradajza, 50 centi je krastavac. Povrće smo nabavili u Albaniji i Grčkoj”, objašnjava preprodavac Nazif Maholi.

“U ponudi imamo povrće, alkoholna pića, suvenire. Prodaja je dobra, čekamo da se cene smanje dok stignu naši proizvodi”, rekao je Dragiša Andrijevć iz Lipljana.

Kupci su uglavnom zadovoljni ponudom na pijaci, mada kažu da nije svakog pijačnog dana tako. Ističu, da su cene veće u odnosu na prošlu godinu, ali da ponekad mogu kupiti povrće, voće, mlečne proizvode i po manjim cenama nego što one jesu.

“Uglavnom kupujem na pijaci, ponuda nije loša, može biti i bolje, cene su prilagođene stanovništvu, a kvalitet je osrednji, jedno prati drugo” naglašava Divna Đorđevič iz Rače, koja je pazarila paradajz, papriku i mleko.

“Cene su dosta ‘slane’ u odnosu na prošlu godinu. Roba je skuplja za 40 odsto, kvalitet je osrednji, bolji je bio prošlog petka kada je paradajz stigao iz Albanije. Danas je u ponudi iz plastenika, daj šta daš tako je danas”, istakao je Novica Dimitrijević iz Gračanice.

“Kupujem papriku i paradajz. Ove godine je sve skuplje, ali bolje je da se kupuje na pijaci jer je sve sveže”, rekao je Sreten Nedeljković iz Badovca.

Pored sezonskog povrća na pijaci se mogu pazariti i mlečni proizvodi, koje uglavnom prodaju proizvođači iz Gnjilanskog kraja. Kažu, da se cene mlečnih proizvoda ne menjaju već par godina unazad zbog, kako ističu, besparice kupaca.

“U ponudi su mleko i mlečni prozvodi, time se bavim. Svakog utorka smo ovde, proizvodnja mora da ide, da se plasira, bez toga ne možemo ništa. Cena kravljeg sira je 3 evra za kilogram, cena se ne menja, ali trebalo bi da poskupi jer je sve drugo poskupelo, međutim zbog besparice cena ostaje ista. Sir je od čistog mleka, gde se kajmak ’ne vadi’, sve je prirodno” naglašava Dragan Kostić iz Stanišora, u opštini Novo Brdo i dodaje da ’kupci više kupuju jaja u prodavnicama nego na pijaci. Ja prodajem konzum jaja koja su taze i koštaju 1evro za deset komada’“.

Više od pet godina se Zelena pijaca u Gračanici nalazi na lokaciji pored samog mosta,na dvadesetak metara od glavnog puta. Površine je oko 100 kvadratnih metara, otvorenog tipa sa petnaest tezgi.

U trećem izdanju emisije o poljoprivredi i selu na Kosovu “Brazda“, pored priloga o sezonskoj ponudi i cenama na pijaci u Gračanici, možete pogledati i priloge sa pijaca u Štrpcu, Gnjilanu i Leposavicu.

Poljoprivredna emisija „Brazda“ radi se u saradnji sa RTV Mir, Herc, Puls i Kim.

Emisiju „Brazda“ možete gledati svake nedelje u terminu od 11 časova na RTV Kim.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane