Vesti
Društvo

Petorici privedenih Srba određen pritvor

Predsednik privremenog organa opštine Štrpce Ivan Redžić izjavio je sinoć da je petorici Srba iz ovog grada koji su lišeni slobode u jutrošnjoj akciji Kosovske policije određen pritvor.
Petorici privedenih Srba određen pritvor
Štrpce (Foto arhiva KIM)

Redžić je u izjavi Tanjugu rekao da je zadržavanje do 48 sati određeno pripadnicima Kosovske policije iz Štrpca Dejanu Stevanoviću, Radiši Jovanoviću, Draganu Markoviću, Dejanu Jorgoviću i radniku šumskog gazdinstva Dragutinu Ivanoviću.

On je dodao da su svoj petorici Srba koji su lišeni slobode uz pomoć Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju obezbeđeni advokati, kao i da je današnja akcija specijalaca Kosovske policije izazvala uznemirenje među Srbima u Sirinićkoj župi.

Pripadnici ROSU upali su jutros u zgradu suda u Štrpcu, koji radi u sastavu pravosudnog sistema Srbije, da bi je napustili posle sat vremena.


"Tom prilikom su izbacili iz zgrade suda radnike koji su se tu zatekli, troje radnika su zadržali i nakon toga su pristupili neovlašćenoj i nezakonitoj premetačini suda", rekao je za TV Most v.d. predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić.

Pripadnici ROSU su nakon premetačine odneli određenu količinu sudske arhive i dokumentacije.

Pripadnici ROSU u Štrpcu su pretresali i kancelarije Direkcije za izgradnju i Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije. Iste jedinice policije u Štrpcu i okolnim selima privele su lokalne pripadnike kosovske policije i odveli ih u Uroševac na saslušanje, rekli su za RTS članovi Privremenog veća opštine Štrpce.

Saslušanje osumnjičenih sutra

Petoricu građana opštine Štrpce koje je juče uhapsila kosovska policija, danas nije saslušao istražni sudija, kako je ranije bilo najavljeno, potvrdio je za Televiziju Herc jedan od advokata uhapšenih Goran Milenković.

Saslušanje će se obaviti sutra pre podne pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Uroševcu.


Uhapšeni Dejan Stevanović, Radiša Jovanović, Dragana Marković, Dejan Jorgović i Dragutin Ivanović terete se za nedozvoljeno nošenje i kontrolu oružja i odavanje službenih tajni.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021