Vesti
Društvo

Petković: Zahtevamo zaštitu imovine SPC

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je tokom posete opštini Istok kazao da dok Priština šalje pisma Unesku da srpske svetinje nisu ugrožene, poslednji napad na crkvu Svete Petke kod Kosovske Kamenice pokazuje realnost i demantuju sve one koji bi da predstave drugačiju sliku na Kosovu da naše svetinje nisu ugrožene. 
Petković: Zahtevamo zaštitu imovine SPC
Petar Petković (Foto Kosovo Online)

Petković je naglasio i da svaki put kada imamo antisrpsku retoriku iz Prištine, to se preliva na terene, naše crkve, imovinu i ljude.

"Država Srbija će učiniti sve da predstavi međunarodnoj zajednici i javnosti u kakvom problemu se nalazi SPC i kakva je opasnost za naše crkve i hramove pogotovo one koji se nalaze pod zaštitom Uneska. Mora da se pojača prisutvo Kfora i svih onih koji obezbeđuju manastire. Tražimo da se pojača bezbednost i ostalih crkava jer vidimo šta se dešava", rekao je Petković.

Petković je posetio sveštenika Nebojšu Sekulić koji sa suprugom i četiri sina živi u Istoku.

"Malim Sekulićima uskraćna je jedna vrsta slobode. Niko ih ne ugrožava, ali im nedostaje društvo. Barem da imaju vršnjake sa kojima bi se družili", naveo je sveštenik Sekulić.

U razgovaru sa porodicom Pumpulović iz Dubrave koja je više puta napadana, Petković im je obećao ugradnju sigurnosnih kamera i neophodnu pomoć.

"Živim kako moram i život nam je nikakav. Nadao sam kada sam se vratio da će biti dobro. Pitaju me Albanci da li sam došao da prodam imanje ili da živim. Došao sam na svoje imanje da živim, ali sam pet puta sam napadan i ovde nam nema života. Šumu kradu koja mi je isred kuće", istakao je Radoje Pumpalović.

U Dragoljevcu Petković je u porodici Sedlarević dočekan uz harmoniku i kosovsku pesmu.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021