Vesti
Društvo

Petković uručio još 12 ključeva stanarima nove zgrade u Bošnjačkoj mahali

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, uručio je danas ključeve 12 stanova, od ukupno 24 koliko ih je podeljeno tokom poslednje dve nedelje mladim bračnim parovima, raseljenima i socijalno ugroženima na Kosovu.
Petković uručio još 12 ključeva stanarima nove zgrade u Bošnjačkoj mahali
Petkovič uručio ključeve stanova (Foro Radio Kontakt Plus)

On je danas u Bošnjačkoj mahali svečano uručio ključeve još jedne od izgrađenih stambenih objekata u Kosovskoj Mitrovici, a potom i položio kamen temeljac za izgradnju još tri zgrade u ovom delu grada.

Petković je podsetio na to da je prošle nedelje podeljeno još 12 stanova, a do kraja godine najavio je izgradnju 15 novih stambenih jedinica u ukupnom iznosu od 650 miliona dinara.

„I to je naša politika, da gradimo, da stvaramo i da čuvamo mir, jer svaki izgrađen krov, svaki prag, svaki stan i svaka zgrada predstavljaju temelj opstanka i ostanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

U pratnji Petkovića bio je danas i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kosovski ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Slavko Simić.

Spirić je današnje useljenje porodica u nove stanove ocenio, kako je kazao, kao jasan pokazatelj odgovorne i ozbiljne politike srpskog predsednika Vučića i samog direktora Kancelarije za KiM.

„Ova podrška je dokaz da je budućnost naših mališana i bolje prilike se stvaraju u Kosovskoj Mitrovici na najpozitivniji način“, poručio je.

Od Božića do Uskrsa podeljeno je ukupno 98 ključeva novih stanova, podsetio je on.

„Mi smo ta strana koja je i za dijalog i za dogovor, a pre svega za stvaranje bolje budućnosti svih građana“, kazao je Spirić, istakavši da oni pokušavaju da reše probleme svih zajednica u ovom gradu.

Vlada Srbije izdvojila je četiri milijarde dinara dodatnih sredstava za prostor KiM, podsetio je Petković.

Deo ovih sredstava, kako je kazao, će otići na kapitalne investicije, a drugi deo biće upotrebljen za jednokratnu pomoć svim građanima na Kosovu..

“Po 200 evra za nezaposlene i po 100 evra za zaposlene, penzionere, studente i decu do 18 godina. To mnogo znači za naš narod na Kosovu i Metohiji pogotovo za Srbe južno od Ibra. To je velika pomoć i pokazatelj da je država Srbija danas u mogućnosti, s obzirom da je ekonomski jaka, da još snažnije i jače pomogne naš narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je.

Prema ranijim najavama, ova pomoć će biti isplaćena u maju mesecu.

Petar Petković boravi u dvodnevnoj poseti. Kako je najavljeno, tokom dana, u selu Donje Močare, u opštini Kosovska Kamenica, Petković će obići dve socijalno ugrožene porodice, porodicu Miloša Ivkovića, samohranog oca sa četvoro dece i četvoročlanu porodicu Krste Stojkovića sa dvoje dece, u kojoj niko nije zaposlen.

Takođe, on će u selu Bostane, opština Novo Brdo, u crkvi Presvete Bogorodice, prisustvovati osvećenju vrbovih grančica, povodom praznika Lazareva subota – Vrbica, nakon čega će se družiti sa decom u porti crkve.

Tokom sutrašnjeg dana u manastiru Visoki Dečani, Petković će prisustvovati Svetoj Liturgiji povodom praznika Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti.

Nakon Liturgije, direktor Petar Petković i iguman manastira, arhimandrit Sava, obići će manastirski posed.

Posetu KiM Petković će završiti obilaskom novoizgrađenog vrtića u selu Jažince, u opštini Štrpce.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021