Vesti
Društvo

Petković: Srpska zajednica se širi i razvija

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković obišao je lokacije na kojima se privode kraju radovi na 36 stanova i novoj zgradi biblioteke u Gračanici i poručio “da se srpska zajednica na Kosovu širi i razvija”.
Petković: Srpska zajednica se širi i razvija
Obilazak izgradnja nove biblioteke u Gračanici (Foto Kim)

Petar Petković je zajedno sa saradnicima, a u prisustvu gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića, direktora KBC Priština Bratislava Lazića, direktorice Narodne biblioteke Brankice Kostić i predsednika PO Priština Ljubinka Karadžića, obišao zgradu nove biblioteke i lokaciju na kojoj se grade stanovi za socijalno ugrožena lica.

Izgradnju Narodne biblioteke u Gračnici finansiraju Kancelarija za KiM i Ministrastvo za lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije.

Petković je nakon obilaska radova na izgradnji biblioteke poručio da “ovakvi projekti pokazuju da nam je stalo da ulažemo, ne samo u ekonomiju, već i u obrazovanje i kulturu”.

“Ovako prelep spomenik kulture, literarni hram, znanjem će napajati sve sa centralnog Kosova, stare i mlade. Biblioteka je nešto što je nepohodno Gračanici, da ljudi koje dolaze mogu da crpe nova znanja. Time pokazujemo da se i duhovno ova naša srpska sredina, ali i šire na Kosovu, gde žive Srbi, razvija”, rekao je Petković.

Predsednik PO Ljubinko Kradžić je naveo da će radovi na izgradnji nove zgrade Narodne biblioteke biti završeni do kraja meseca.

“Radovi su u završnoj fazi. Ako sve protekne po planu, izgradnja će biti završena do kraja meseca, a zatim sledi opremanje biblioteke sredstvima Kancelarije za KiM”, kazao je Karadžić.

“Život u Gračanici sve bolji i bolji”

Petar Petković je nakon obilaska Narodne biblioteke, obišao i završene radove na izgradnji stambenih jedinica za 36 porodica.

“Svaka nova kuća na Kosovu i Metohiji za nas je svetinja. Ona predstavlja simbol potpune opredeljenosti srpskog naroda na Kosovu da ostane i opstane. Svako novo useljenje predstavlja za nas praznik jer označava budućnost i bolje sutra”, istakao je Petković.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović naveo je da cilj da se „izgradnjom što većeg broja stanova i kuća poboljša život stanovnika Kosova i Metohije”.

“Iz dana u dan, život u Gračanici, ali i svim drugim srpskim mestima je mnogo bolji nego što je bio pre. Stanovi će biti podeljeni u narednom periodu, pre toga smo sagradili 36 stanova i preko 30 kuća, ne želimo na tome da stanemo. Ono na čemu ćemo insisitirati je ostvarivanje što boljih uslova za budućnost naše dece”, rekao je Popović.

Završetak izgradnje stanova očekuje se za mesec i po dana. Projekat finansiraju Ministrastvo administracije i lokalne samouprave i Opština Gračanica.

Petković: Izbori i na Kosovu

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je, odgovarajući na pitanje novinara da li će izbori biti održani i na Kosovu, kazao da će Srbi 21. juna glasati i time ostvariti svoje ustavno pravo.

On će od 15:00 do 18:00 časova obići šest socijalno ugroženih porodica u Gračanici, Lapljem Selu, Badovcu i Sušici.

 Ostale vesti

Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023