Vesti
Društvo

Petković: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira od 1999. godine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na Tviteru da je od 1999. godine uništeno više od 135 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, reagujući tako da objavu ministra kulture u Vladi Kosova Hajrula Čekua koji je naveo da podaci kosovske policije pokazuju, da se od 57 incidenata na verskim mestima tokom 2020, samo osam dogodilo u pravoslavnim crkvama, a 45 u islamskim objektima. 
Petković: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira od 1999. godine
Crkva Svetog Nikole u Prištini nakon pogroma 2004.godine (Foto arhiva Kim)

Petković je istakao da je Srbija obnovila više od 45 hramova, ali da su mnoge crkve i dalje u ruševinama, "jer Priština ne dozvoljava njihovu obnovu".

"Oni koji su ih palili ne mogu da sačuvaju kulturno nasleđe Srbije", poručio je Petković uz fotografije uništenih verskih objekata.

Kosvski ministar kulutre objavio je da se u većini ovih incidenata radi o krađi, a da nijedan od 57 incidenata nije klasifikovan kao verski motivisan.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021