Vesti
Društvo

Petković: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira od 1999. godine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na Tviteru da je od 1999. godine uništeno više od 135 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, reagujući tako da objavu ministra kulture u Vladi Kosova Hajrula Čekua koji je naveo da podaci kosovske policije pokazuju, da se od 57 incidenata na verskim mestima tokom 2020, samo osam dogodilo u pravoslavnim crkvama, a 45 u islamskim objektima. 
Petković: Na Kosovu uništeno 135 crkava i manastira od 1999. godine
Crkva Svetog Nikole u Prištini nakon pogroma 2004.godine (Foto arhiva Kim)

Petković je istakao da je Srbija obnovila više od 45 hramova, ali da su mnoge crkve i dalje u ruševinama, "jer Priština ne dozvoljava njihovu obnovu".

"Oni koji su ih palili ne mogu da sačuvaju kulturno nasleđe Srbije", poručio je Petković uz fotografije uništenih verskih objekata.

Kosvski ministar kulutre objavio je da se u većini ovih incidenata radi o krađi, a da nijedan od 57 incidenata nije klasifikovan kao verski motivisan.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022