Vesti
Društvo

Petković: Formiran specijalni tim za pomoć poplavama ugroženim domaćinstvima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je formiran specijalni tim za pomoć poplavama ugroženim srpskim domaćinstvima.
Petković: Formiran specijalni tim za pomoć poplavama ugroženim domaćinstvima
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je zbog obilnih kiša na toj teritoriji došlo do izlivanja nekih što je ugrozilo srpska domaćinstva na KiM, posebno na centralnom Kosovu i Kosovskom pomoravlju.

"Došlo je do izlivanja reke Sitnice, reke Lab, Binačke Morave i Drenice, ali i drugih potoka i rečica na ovom delu KiM što je dovelo do plavljenja atara srpskih sela, ali i do poplave desetina srpskih domaćinstava posebno u Gračanici, Babinom mostu, Plemetini, Donjoj Gušterici, Klokotu, Korminjanu, Šilovu itd...", rekao je Petković.

On je dodao da je Kancelarija za KiM formirala specijalni tim koji je non-stop u komunikaciji i koordinaciji sa opštinskim timovima za elementarne nepogode na Kosovu i Metohiji.

"Naši ljudi su na terenu i sa Crvenim krstom i sa Centrom za socijalni rad, a tu su takođe i komisije opština koje utvrđuju štetu koja je nastala i koju će svakako da plati i sanira Kancelarija za KIM", istakao je Petković.

Petković je naveo i da se lično čuo sa više porodica koje su pogođene poplavama i obećao pomoć.

"Svaka njihova muka i nevolja su i naša muka i nevolja", poručio je Petković.

Dodao je da je sada najbitnije da se hitno reaguje i da se izvuče voda tamo gde je ona poplavila domaćinstva, pomoćne objekte, podrume i drugo.

"Sada najviše radimo sa crpnim pumpama, da se izvuče voda, a zatim kreće i sve ono ostalo kako bi u najkraćem roku sanirali štetu i da sve dovedemo u prvobitno stanje", kazao je Petković.

Kaže i da se radi i na tome da se spreči dalji ulazak vode u domaćinstva time što podižu i posebne nasipe, ali i probijajnem reka kako bi se smanjio pritisak vode.

Petković je poručio da je najvažnije da je država Srbija uz svoj narod, da odgovorno postupa, jer je, kako kaže, njena dužnost da pomogne svom narodu i da bude sa njima kada je najteže.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021