Vesti
Društvo

Petković čestitao slavu opštini Orahovac

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je svim građanima opštine Orahovac praznik Svetog Trifuna, slavu ove opštine.
Petković čestitao slavu opštini Orahovac
Vinogradi i Velika Hoča u pozadini (Foto Helikim)

"U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, organima vlasti i svim žiteljima Orahovca čestitam opštinsku Slavu, Svetog mučenika Trifuna. Sveti Trifun se u našem narodu slavi i poštuje kao zaštitnik vinogradara, vinove loze, vina, ali i bračne i istinske hrišćanske ljubavi", naveo je Petković u čestitki na svom Fejsbuk nalogu.

"Loza, koja raste pod metohijskim suncem, na plodnoj metohijskoj zemlji, daje vekovima grožđe najboljeg kvaliteta i nadaleko čuvena vina. Istorija ispisana na ovim prostorima, uzdizanja, nova nadanja, sve to kao da je utkano u vina, čija su svojstva i ukusi i danas, kao i mnogo vekova unazad, dostojni kraljevske i carske trpeze, ali i svakog cenjenog gosta iz sveta i putnika namernika", dodao je on.

Petković je naglasio "da će ovaj kraj u kome je vinogradarska tradicija stara osam vekova, uvek imati podršku Vlade Srbije".

"Neka Sveti Trifun svim uzgajivačima vinove loze i proizvođačima vina iz vašeg kraja, gde su se vinogradi uzgajali još u 12. veku, donese dobru godinu i stvori uslove da i u budućnosti budete poznati po kvalitetnom i nadaleko čuvenom vinu. A vaš trud i rad uvek će imati moju i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju" zaključio je direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022