Vesti
Društvo

Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke

Omladinski savet Gračanice organizovaće prikupljanje potpisa građana i javnu debatu posvećenu očuvanju reke Gračanke. Inicijativu pokreću kako bi nadležnima ukazali na veliki problem zagađenosti ove reke iz čijeg korita se godinama širi nepodnošljivi smrad.
Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke
Gračanka (Foto Kim)

Iz Omladinskog saveta poručuju da će na javnu debatu pozvati meštane, predstavnike Opština Gračanica i Priština i međunarodne zvaničnike.
 
“Želeli smo da na visokom nivou organizujemo debatu sa predstavnicima Opštine Gračanica, Opštine Priština, predstavnicima stranih ambasada i međunarodnih organizacija i da se potrudimo da nađemo pravo rešenje za zagađenje reke Gračanke koje utiče na celokupno stanovništvo, ne samo na meštane opštine Gračanica, već na sve one koji prolaze kroz Laplje Selo i Preoce”, kazao je za RTV Kim predstavnik Omladinskog saveta Petar Đorđević.
 
Kako je najavio, debata će biti održana u utorak, 19. novembra u 10 sati u sali Doma kulture u Lapljem Selu. Pre toga će 14, 15. i 18. novembra (četvrtak, petak i ponedeljak) biti organizovano potpisivanje peticije u pet sela opstine Gračanica.
 
“Zahtevaćemo konkretna rešenja za ovaj problem, a pre toga smo želeli da sakupimo dovoljno potpisa meštana. Zbog toga u sredu, četvrtak i ponedeljak izlazimo u Laplje Selo, Gračanicu, Preoce, Donju Guštericu i Ugljare gde ćemo prikupljati potpise za rešavanje ovog problema”.
 
Đorđević se nada da će se meštani u velikom broju odazvati njihovom pozivu i potpisati peticiju protiv zagađenja ove reke.
 
“Do sada su meštani možda bili pod nekom vrstom straha, nisu bili sigurni da li bi mogli da se pobune protiv toga. Ovo je problem svih nas i ja ohrabrujem sve meštane i odgovorno tvrdim da i lokalna samouprava želi da se reši ovaj problem”, kaže on.
 
Volonteri Omladinskog saveta će postaviti štandove u Gračanici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru i Donjoj Gušterici, 14, 15. i 18. novembra od 10:00 do 14:00 časova.Ostale vesti

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020