Vesti
Društvo

Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke

Omladinski savet Gračanice organizovaće prikupljanje potpisa građana i javnu debatu posvećenu očuvanju reke Gračanke. Inicijativu pokreću kako bi nadležnima ukazali na veliki problem zagađenosti ove reke iz čijeg korita se godinama širi nepodnošljivi smrad.
Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke
Gračanka (Foto Kim)

Iz Omladinskog saveta poručuju da će na javnu debatu pozvati meštane, predstavnike Opština Gračanica i Priština i međunarodne zvaničnike.
 
“Želeli smo da na visokom nivou organizujemo debatu sa predstavnicima Opštine Gračanica, Opštine Priština, predstavnicima stranih ambasada i međunarodnih organizacija i da se potrudimo da nađemo pravo rešenje za zagađenje reke Gračanke koje utiče na celokupno stanovništvo, ne samo na meštane opštine Gračanica, već na sve one koji prolaze kroz Laplje Selo i Preoce”, kazao je za RTV Kim predstavnik Omladinskog saveta Petar Đorđević.
 
Kako je najavio, debata će biti održana u utorak, 19. novembra u 10 sati u sali Doma kulture u Lapljem Selu. Pre toga će 14, 15. i 18. novembra (četvrtak, petak i ponedeljak) biti organizovano potpisivanje peticije u pet sela opstine Gračanica.
 
“Zahtevaćemo konkretna rešenja za ovaj problem, a pre toga smo želeli da sakupimo dovoljno potpisa meštana. Zbog toga u sredu, četvrtak i ponedeljak izlazimo u Laplje Selo, Gračanicu, Preoce, Donju Guštericu i Ugljare gde ćemo prikupljati potpise za rešavanje ovog problema”.
 
Đorđević se nada da će se meštani u velikom broju odazvati njihovom pozivu i potpisati peticiju protiv zagađenja ove reke.
 
“Do sada su meštani možda bili pod nekom vrstom straha, nisu bili sigurni da li bi mogli da se pobune protiv toga. Ovo je problem svih nas i ja ohrabrujem sve meštane i odgovorno tvrdim da i lokalna samouprava želi da se reši ovaj problem”, kaže on.
 
Volonteri Omladinskog saveta će postaviti štandove u Gračanici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru i Donjoj Gušterici, 14, 15. i 18. novembra od 10:00 do 14:00 časova.Ostale vesti

Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020