Vesti
Društvo

Peterle: Loši birački spiskovi i sistem glasanja van Kosova

Mnogo detalja nije rešeno pre održavanja lokalnih izbora 22.oktobra, iako su vlasti na Kosovu na to bile upozorene, kazao je šef posmatračke misije EU Alojze Peterle predstavljajući završni izveštaj o lokalnim izborima na Kosovu održanim prošle godine.
Peterle: Loši birački spiskovi i sistem glasanja van Kosova
Sa predstavljanja završnog izveštaja o lokalnim izborima (Foto Newpress)

Podsećajući da su izbori odraz demokratije jednog društva, Peterle je kazao da je na Kosovu bilo problema u biračkim spiskovima, obučenosti predstavnika biračkih odbora, u sistemu glasanja van Kosova, propusta u krivičnom gonjenju za prekršaje na izborima, ali i u plaćenim terminima na televiziji.

Peterle je naveo da je za trećinu oslabio profesionalizam biračkog odbora na biračkim mestima prilikom prebrojavanja glasanja. Isakao je da na pojedinim mestima članovi tih odbora nisu umeli da popune obrasce.
Šef EU posmatračke misije naveo je da veliki broj glasača nije mogao da glasa kako valja.

“Broj nevažećih listića ostaje vrlo veliki, oko 8%”, kazao je Peterle, dodajući da je neophodna promena dizajna samog glasačkog listića.

Jedan od problema su i neažurirani birački spiskovi, kazao je Peterle.

“Poverenje javnosti u preciznost biračkog registra je na niskom nivou, pošto tu postoji veliki broj preminulih lica. Birači nisu uvek dodeljeni na biračkom mestu gde im je najbliže mesto stanovanja. Civilni registar treba da ažurira podatke”.

Peterle je bio kritičan i prema načinu glasanja izvan Kosova. Kazao je ne postoje nikakve mere koje bi kontrolisale način glasanja.

“Opet su dokazali da postoje ozbiljni slučajevi prevare, da se ljudi predstavljaju umesto nekih drugih osoba, naročito u Istoku”.

Govoreći o zastupljenosti u medijima tokom izborne kampanje, Peterle je kazao da treba ograničiti sponzorisanje određenih političkih programa.

“Preporuka je i da se pojača učešće žena u izbornom procesu. Političke partije treba da identifikuju delotvorne mere da povećaju učestvovanje žena na liderskim pozicijama”.

Peterle je kazao da će EU pratiti i dešavanja između izbornih procesa. U tom smislu nudi svoju asistenciju i finansijsku podršku u implementaciji.

“Hajde da delujemo odmah. Ne znam bolje vreme nego sada jer kad budemo mnogo blizu nećemo moći ovo da uradimo”, kazao je Peterle.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021