Vesti
Društvo

Pet godina čekaju nove stanove

Navršilo se tačno pet godina od kada se u Kosovskoj Mitrovici urušila četvorospratnica, a stanari su ponovili zahtev opštinskim vlastima da im izgrade zgradu.
Pet godina čekaju nove stanove
Mesto gde je nekad bila zgrada (Foto KPR)

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić koji bi narednih dana trebalo da zvanično preuzme dužnost izjavio je da će veoma brzo pokrenuti proceduru u pravcu rešavanja ovog problema.

Jedan od stanara koji je živeo u zgradi “Sindikata” koja se srušila 4. marta 2009. godine Tomislav Vučković izjavio je novinarima da svake godine stanari ovaj dan obeležavaju kao drugi rođendan, svesni da su te noći mogli da stradaju.

“Pet godina, promenilo se skoro isto toliko opštinskih vlasti, živeli smo u nadi da će zgrada biti izgrađena ali ništa. Ne znam razlog, stvorila se deponija na mestu zgrade… Svake godine jedno te isto, onaj kada dođe na vlast kaže pustite nas dok preuzmemo vlast mi ćemo izgraditi zgradu,” kaže on.

Vučković je podsetio da je ovde živelo 36 porodica koje su bile prinuđene da žive u zgradi koja je bila veoma stara ali na veoma atraktivnoj lokaciji u centru Severne Mitrovice, zbog čega kako kaže, neko i odbija svih ovih godinam da nam izgradi zgradu.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović izjavila je da ljudi još uvek, nakon tačno pet godina, čekaju da se preduzmu konkretni koraci u pravcu rešavanja njihovog problema.

“Ja se nadam da će nakon stupanja na funkciju gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić ovaj problem razmotriti, imati u vidu i krenuti sa rešavanjem ovog problema. U svakom slučaju imaće moju maksimalnu podršku kao predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica,” kazala je Božovićeva.

Prilikom uriušavanja četvorospratnice tri osobe su bile povređene, među njima bila je i Radunka Milićević koja, prisećajući  se te noći, ističe da je pet sati bila pod ruševinama i da je sreća što su uspeli da je izvuku.
“Bolesna sam, dva puta zbog posledica od te noći operisano mi je srce i niko nam ne izlazi u susret. Imamo samo obećanja, ali od njih nemamo ništa,” istakla je Milićević.  

Dragica Cerović je kazala da ovih pet godina živi kao u getu podsećajući da su ušli privremeno u zgradu u Bošnjačkoj mahali u nadi da će izgradnja njihove zgrade početi brzo.

“Ostali smo ni na nebu ni na zemlji, nadamo se u novo rukovodstvo od gospodina Rakića da će naš problem rešiti i da im to bude priorotet jer sve drugo može čekati,” poručuje Cerovićeva.

Neki stanari su nakon što im se srušila zgrada nasilno ušli u zgradu koja je izgradjena sredstvima Ministsratva za rad i socijalnu politiku, što je donekle iskomplikovali rešavanje njihovog stambenog pitanja.
 
Pre rušenja u zgradi “Sindikata” u Kosovskoj Mitrovici živelo je 36 porodica.
 Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021