Vesti
Društvo

Penzioneri danas dobijaju 20.000 dinara državne pomoći

Svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće danas 20.000 dinara, što je najveća jednokratna pomoć ikada isplaćena u Srbiji, a danas će biti isplaćena i januarska penzija uvećana za 5,5 odsto, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali i najavio da će Vlada danas usvojiti predlog novog Zakona o isplati 100 evra mladima.
Penzioneri danas dobijaju 20.000 dinara državne pomoći
Ilustracija (Foto istock)

Mali je rekao da će proces prijave za novih 100 evra za mlade od 16 do 29 godina biti otvoren od 16. do 31. maja, dok će isplata krenuti od 1. juna.

Kako je precizirao, oni koji su se prijavili za prvih 100 evra za mlade, ne moraju ponovo da se prijavljuju,

Govoreći o isplati penzionerima, on je istakao da je masa penzija uvećana za 11,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Tako pokazujemo snagu naših javnih finansija", ocenio je Mali i dodao da je u prethodne dve godine isplaćeno ukupno 8,7 milijardi evra na ime podrške građanima i privredi tokom trajanja pandmeije.

Na pitanje kako je obezbeđen novac za isplatu tolike podrške, on je odgovorio da je u tokom četiri godine pre izbijanja pandemije republički budžet bio u suficitu.

"Imamo novca, uštedeli smo, napravili smo, pa imamo mogućnost, način, želju i volju da pomognemo privredi. Pri tome, sačuvali smo radna mesta, a maksimalno smo pomogli i građanima", naglasio je Mali.

Istakao je da Srbija ima najveći kumulativni rast BDP u 2020. i 2021. u Evropi, od 6,4 odsto, dok je udeo duga u BDP zadržan ispod 60 odsto, u skladu sa Mastrihtskim kriterijumima.

Komentarišući ocene da su isplate jednokratnih pomoći penzionerima i mladima populističke mere i predizborni trik, Mali je ocenio da to tvrde oni koji polaze od sebe i koji su iza sebe ostavili "bankrot državu", a da je danas na računu budžeta 163 milijarde dinara i da zato sva obećanja mogu da se ispune.

Osvrćući se na najavljen početak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, Mali je naveo da to nije ništa novo za Srbiju, koja ima takve sporazume sa tržištima veličine 1,3 milijarde ljudi.

"Hoćemo da gradimo još konkurentniju privredu, ali hoćemo da našoj privredi otvorimo još jednu ogromnu razvojnu šansu, kroz sporazum sa Kinom, sa kojom se naš izvoz povećao čak 152 puta", rekao je Mali.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022