Vesti
Društvo

Pedesetak Srba u Vitini odsečeno od sveta

Pedesetak Srba, koji su ostali da žive u Kosovskoj Vitini, bukvalno su odsečeni od sveta. Iz grada se ne može, u grad  se ne može ući, jer je kosovska vlada stavila Vitinu pod karantin da bi se sprečilo širenje virusa.
Pedesetak Srba u Vitini odsečeno od sveta
Vitina (Foto Puls)

Puls je stupio u kontakt sa Srbima koji žive u Vitini, koji su potvrdili da nema zaraženih niti obolelih sunarodnika u tom delu Kosovskog Pomoravlja i svi se za sada osećaju dobro.

„Put od Vitine prema Klokotu je blokiran za saobraćaj. Na ulicama gotovo da i nema ljudi. Policija patrolira kolima i pešice tokom čitavog dana. Stanje je u svakom smislu vanredno“, rekla je za Puls pedesetogodišnja Jasmina Mirković koja živi u centru Kosovske Vitine.

Kaže da Srbi iz svojih kuća izlaze samo na kratko kako bi se snabdeli osnovnim životnim namirnicima, ali robe je sve manje.

„Brašna nema već danima, a ponestaju zalihe i druge hrane“, kazala je u telefonskom razgovoru za Puls Jasmina Mirković.

Kako saznaje Puls, rad Privremenog organa opštine Kosovska Vitina, sa sedištem u selu Vrbovac, redukovan je na sat vremena, a svi zaposleni, koji to mogu, rade, po preporuci nadležnih i stručnjaka, od svojih kuća.

Vlada Kosova je, nakon prvih registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom, stavila opštinu Vitina pod mere karantina 13.marta.

Do danas je na Kosovu registrovano 16 slučajeva zaraženih, niti jedan u opštinama sa srpskom većinom. Nema informacija da su među obolelim i kritično ugrožene osobe.Ostale vesti

Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020
Gračanica: Poštovanje Zakona o upotrebi jezika uz brojne izazove
Iako je Opština Gračanica u vezi sa primenom Zakona o upotrebi jezika dobro ocenjena, problemi postoje. Nedovoljan broj prevodilaca u ovoj lokalnoj samoupravi je samo jedan od njih, kaže kontakt osoba za jezička pitanja u Opštini Gračanica Aleksandar Todorović.
  • 28.03.2020