Vesti
Društvo

PCI: Prva nagrada novinarki Zorici Vorgučić

Novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić osvojila je prvu nagradu na medijskom konkursu Inicijative za mirne promene (PCI) u kategoriji audio-vizuelni format na temu multietnički suživot na Kosovu i u Srbiji za 2021. godinu.
PCI: Prva nagrada novinarki Zorici Vorgučić
Zorica Vorgučić (Foto Kim, B. Ćirković)

Televizijski prilog naše novinarke „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija?“ koji je na RTV Kim uz podršku Britiš Kaunsla (British Council) emitovan marta prošle godine, naišao je na jednoglasnu podršku žirija u sastavu: Tamara Skrozza, Jelena Obućina i Milivoje Mihailović. 

Cilj ove nagrade je da se podstaknu novinari da stvaraju medijske sadržaje koji istražuju pozitivne strane multietničkog suživota.

Dodela novinarskih priznanja predviđena je za 28. februar 2022. godine sa početkom u 10.00 časova u beogradskom Medija centru.

Osim autorki, nagrada će biti dodeljena i redakciji RTV Kim

Inicijativa za mirovne promene (PCI) je međunarodna nezavisna nevladina organizacija koja se bavi pomaganjem društvima u sprovođenju značajnih promene na nenasilan način, ali i izgradnji odnosa koji omogućavaju dugotrajni mir.

Inicijativa radi i na približavanju medijskih partnera u Srbiji i na Kosovu sa ciljem suočavanja sa narativima koji proizvode konflikte ali i slanja pozitivnih i poruka mira.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023